8 octombrie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Votul românilor din străinătate, la parlamentarele din decembrie, este la risc

Din cauza crizei pandemice mai multe state au refuzat să acorde spații pentru organizarea secțiilor de votare

Cetățenii românii rezidenți în unele țări străine riscă să rămână fără posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot în cadrul alegerilor parlamentare din acest an care se vor desfășura pe data de 6 decembrie 2020. Motivul este acela că autoritățile din unele state recomandă votul prin corespondență sau chiar refuză să pună la dispoziție spații pentru organizarea secțiilor de votare.

Surse din Ministerul de Externe de la București au specificat – Malta a refuzat să pună la dispoziție spații pentru alegerile din decembrie. Marea Britanie are o regulă impusă pe timpul crizei Covid prin care sunt interzise reuniunile cu mai mult de 6 persoane și a recomandat, ferm, votul prin corespondență. Olanda, la rândul ei, a recomandat același sistem de votare. Procedura recomandată are mai puține riscuri de contaminare oferind și un grad de confort sporit pentru alegători.

Votul prin corespondență va fi posibil, pentru cetățenii români, numai dacă se vor înscrie în registrele Autorității Electorale Permanente până la data de 21 septembrie 2020. Conform datelor de pe site-ul AEP, până pe 10 septembrie 2020, s-au înregistrat doar 4.248 de alegători din afara țării care și-au exprimat dorința de a vota prin corespondență, în timp ce pentru votul la secțiile de votare s-au înscris doar 1.433 de cetățeni români din strainatate.

Cum vă puteți înregistra pentru a vota prin corespondență?

Conform informațiilor publicate pe site-ul www.votstrainatate.ro, pentru a vă înregistra ca alegător prin corespondență și a solicita transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa dumneavoastră din străinătate trebuie să parcurgeți următorii pași:

Atenție la câmpurile obligatorii care vor fi marcate cu chenar roșu!

1. Accesați site-ul votstrainatate.ro

2. Apăsați butonul „Vreau să votez prin CORESPONDENȚĂ

3. Completați câmpurile:

  • CNP
  • Nume
  • Adresa de e-mail pe care urmează să primiți mail-ul de confirmare și notificările legate de cererea dumneavoastră
  • Intrdouceți codul CAPTCHA
  • Apăsați butonul „Validare

Atentie, doar dacă datele completate sunt corecte, se vor activa celelalte câmpuri!

IMPORTANT!!!

  • Dacă adresa de e-mail nu este confirmată (la salvarea cererii, o sa primiți un e-mail de confirmare cu un link pe care va trebui să dați click), cererea dumneavoastră nu poate fi înregistrată;
  • Nu se pot înregistra mai multe cereri pentru mai multe persoane utilizând aceeași adresă de e-mail

4. Completați prenumele

5. Introduceți adresa la care doriți să primiți documentele de vot prin completarea câmpurilor țară, localitate, subdiviziune teritorială, stradă, cod poștal, număr imobil, număr bloc, apartament și alte detalii privind adresa dumneavoastra.

  • țara se va selecta din nomenclatorul oferit apăsând click pe numele țării. Atenție, denumirea țărilor va fi în limba engleză;
  • pentru completarea localității se recomandă alegerea din nomenclatorul oferit de sistem. Denumirea localității este oferită în limba țării respective. În cazul în care nomenclatorul nu conține localitatea dorită, este permisă introducerea manuală a acesteia;
  • pentru subdiviziunea teritorială sunteți rugați să completați denumirea zonei/regiunii/prefecturii/județului/landului/statului/insulei din care face parte localitatea;
  • câmpurile număr bloc, apartament și alte detalii privind adresa sunt opționale și se completează doar dacă este cazul.

6. Pentru facilitarea comunicării între dumneavoastră și Autoritatea Electorală Permanentă sunteți rugați să introduceți un număr de telefon, respectând formatul internațional (de exemplu: +34 6********)

7. Documentele pentru votul prin corespondență vor fi transmise, în plic, către dumneavoastră, gratuit, prin poștă. Plicul va conține și instrucțiuni de completare și transmitere a votului. Pentru returnarea documentelor de vot aveți la dispoziție două opțiuni.

  • prin selectarea primei opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență în țară” veți transmite plicul înapoi în țară, prin poștă, fără costuri suplimentare;
  • prin selectarea celei de-a doua opțiuni „Doresc să trimit votul prin corespondență la misiunea diplomatică” veți transmite plicul, personal sau prin poștă, către misiunea diplomatică din țara în care vă aflați, pe cheltuiala dumneavoastră.

8. Atașați copia scanată sau fotografia documentului de ședere în unul din următoarele formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt. Imaginea trebuie sa fie clară și să cuprindă toate informațiile de identificare. Lista documentelor care atestă reședința în străinătate poate fi consultată accesând link-ul furnizat.

9. Atașați copia scanată sau fotografia actului de identitate în unul din următoarele formate: jpg, png, tiff, pdf, doc, docx, odt. Asigurați-vă că imaginea este clară și cuprinde toate informațiile de identificare.

10. După completarea tuturor câmpurilor se apasă butonul „Trimite cerere”

  • Dacă există câmpuri care nu au fost completate corect, acestea vor fi marcate cu roșu;
  • Dacă toate câmpurile au fost completate corect, pe ecran va fi afișat un ecran de confirmare „Cererea dumneavoastră a fost salvată în baza de date”.

11. În cel mai scurt timp veți primi un e-mail cu link-ul de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Sunteți rugați să verificați inclusiv secțiunea „Spam”. Link-ul de validare este valabil 24 de ore și poate fi folosit o singură dată.

După confirmare prin apăsarea link-ului, cererea este înregistrată la Autoritatea Electorală Permanentă, iar dumneavoastră veți primi numărul de înregistrare pe adresa de e-mail furnizată. Autoritatea Electorală Permanentă va verifica informațiile transmise de dumneavoastră și veți primi un mail de finalizare a cererii într-un termen de maxim 5 zile.

ATENȚIE !!! În cazul în care folosiți o adresă de e-mail de la providerul Yahoo(@yahoo), există posibilitatea ca e-mailul de confirmare, precum și restul corespondenței să ajungă cu întârziere. În cazul în care se depășește valabilitatea link-ului de 24 de ore, va fi necesară o nouă înregistrare.

După înregistrarea cererii puteți efectua operațiuni de vizualizare, editare sau anulare cu privire la cererea dumneavoastră. Pentru a efectua aceste operațiuni accesați link-ul din pagina principală votstrainatate.ro, completați câmpurile CNP, e-mail, număr cerere și selectați tipul de acțiune dorită. După completarea codului Captcha și apăsarea butonului „Trimite solicitare” veți primi prin e-mail link-ul care trebuie accesat pentru completarea operațiunii.

Dacă din analiza cererii dumneavoastră rezultă erori, veți primi un e-mail de notificare cu explicații suplimentare. După modificarea cererii conform instrucțiunilor primite din partea Autorității Electorale Permanente, această cerere va fi reanalizată.

După finalizarea analizei, veți primi un e-mail de notificare cu situatia finală a cererii dumneavoastră.

ATENȚIE !!! Prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze prin corespondență la alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

Succes!!!

Constantin Pletosu