22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

„Românii sunt persoane implicate, capabile să creeze prosperitate și oportunități în municipiul Arona”

Interviu cu José Julián Mena, primarul municipiului Arona – localitate din Tenerife, unde sunt înscriși în listele electorale peste 2100 de români

Întreg interviul, în format video, poate fi vizionat AICI

Univers românescSuntem în ultima săptămână a acestei intense campanii electorale pentru alegerile municipale de pe 28 mai. Care sunt gândurile și impresiile dumneavoastră în această ultimă săptămână?

José Julián Mena – „E necesară și fundamentală o mobilizare fără precedent a întregii comunități și a locuitorilor din Arona. Avem nevoie de un municipiu puternic și stabil. În Arona, cu ani în urmă, am trăit situații foarte complicate și agitate, mai ales pentru că anterior au existat guverne formate din diferite partide și primării împărțite. Aceasta nu este Arona pe care o dorim. Am trăit în acea Arona timpuri dificile și agitate, iar locuitorii din Arona continuă să sufere și astăzi din cauza luării unor decizii greșite. Noi dorim să avem o direcție care să avanseze, să ne modernizeze. În ultimii ani am construit un guvern puternic, alcătuit din bărbați și femei care doresc, împreună cu mine, ca municipiul să se remarce prin trei elemente fundamentale: să fie modern, să fie durabil și, mai presus de toate, să avanseze. Un alt tip de guvernare ar însemna să întoarcem ceasul dezvoltării municipiului înapoi.”

Univers românescSunteti în politică de la vârsta de 17 ani și ați fost primarul municipiului Arona timp de două legislaturi.  S-a schimbat ceva în politică în ultimii ani?

José Julián Mena – „Când am ajuns la Primăria din Arona, am găsit situații foarte complicate. De exemplu, când am ajuns la conducere, în zona de pe malul mării, existau construcții și centre comerciale construite și ocupate în mod ilegal. Era o imagine neplăcută. Când am preluat conducerea guvernului, municipiul Arona se confrunta cu una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat vreodată. Această provocare a constat în prăbușirea unui edificiu din Arona soldată cu mai multe victime și vieți pierdute. De asemenea, a trebuit să plătim daune în valoare de nu mai puțin de 15.000.000 de euro, ca urmare a deciziilor greșite ale unui alt guvern. Aceste acțiuni au încetinit dezvoltarea și viitorul Aronei. Noi nu dorim să revenim la slăbiciunea acelor ani. Acesta este angajamentul nostru. Vrem și avem nevoie de o Arona puternică, o Arona modernă, o Arona care să devină capitala sudului din Tenerife. Nu numai datorită populației și infrastructurii noastre, ci și pentru că suntem și trebuie să fim un motor economic, iar eu cer aceeași educație, aceleași locuințe, aceeași mobilitate, aceleași drumuri și, mai presus de toate, aceleași spitale în sudul insulei Tenerife ca cele din zona de nord sau centrul insulei. Prin urmare, revendic aceeași infrastructură pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor în ansamblu. Tot restul înseamnă să redevenim o Arona slabă și să punem acele ceasornicului să meargă invers, ceea ce nu va contribui cu nimic la calitatea vieții cetățenilor din Arona.”

Univers românescCe le transmiteți tinerilor care vor merge la vot duminica viitoare?

José Julián Mena – „Tinerilor? Trebuie să le spun că au o mare responsabilitate față de municipiul Arona și față de viitorul Aronei, mai ales pentru că eu cred că, în mare măsură, ei fac, de asemenea, parte din această Arona. Și dacă Aronei ii merge bine, le va merge bine și lor. Prin urmare, trebuie să decidem cu putere, trebuie să ne mobilizăm și să cerem încrederea întregii generații tinere, deoarece tinerii sunt viitorul. Avem un proiect plin de entuziasm și le cer să se alăture acestui proiect. Deci, ceea ce le cer lor este să nu întârziem și să aibă ei, de asemenea, responsabilitatea, să pună ceasul Aronei la timp, deoarece sunt capabili nu doar să-l regleze, ci și să avanseze împreună cu acest proiect care, în opinia mea, generează cea mai mare încredere.

Este un proiect care vorbește despre propuneri legate de provocările pe care le au în față și în aceste provocări se află tineretul, locurile de muncă, locuințele și, mai presus de toate, cum să nu vorbim despre acest municipiu, care trebuie să se îmbogățească odată cu trecerea timpului pentru tinerii care doresc să întreprindă, să dezvolte afaceri sau să vorbim despre ceea ce înseamnă modernitatea. Avem nevoie de oameni pregătiți, dar și de infrastructură pentru a-i ajuta pe cei care se pregătesc. Avem nevoie și de oameni care să se bucure de timpul liber. Și, desigur, de aceea vom crea Arona Arena, un loc dedicat atât activităților de agrement, cât și pregătirii și talentului. Toate acestea sunt lucrurile pe care le avem în față pentru proiectul nostru. Și în mod fundamental, angajamentul față de locuințele pentru tineri. Cu patru ani în urmă, am spus că prețul locuințelor trebuie să se restrictioneze și să țină cont în primul rând de buzunarul oamenilor. Astăzi, chiriile au crescut vertiginos, trebuie să le reglementăm și, mai presus de toate, trebuie să oferim locuințe pentru tineri.

Avem la dispoziție teren pentru construcția de locuințe destinate tinerilor. Și o vom face și o vom completa cu planul general. Odată ce acest document va fi finalizat, care este vital pentru toți, vom oferi peste opt sute de locuințe, deoarece aceste locuințe sunt cerute de către locuitorii care le-au solicitat în municipiul Arona de mult timp, dar cărora nimeni nu le-a oferit o soluție. Prin acest instrument al planului general, vom fi capabili să punem aceste terenuri la dispoziție. Desigur, vom continua să deblocăm și alte zone și locuri pentru a permite dezvoltarea de locuințe rezidențiale. Dar trebuie să vorbim și despre acele locuințe accesibile pentru buzunarul cetățenilor și al tinerilor.”

Univers românescAici, așa cum știm, avem mulți rezidenți străini care trăiesc în Arona. Ce le transmiteți în privința alegerilor de pe 28 mai?

José Julián Mena – „Că Arona este un loc al oportunităților, că Arona este un loc care oferă siguranță juridică. Și, mai presus de toate, cred că exemplul este foarte evident. Avem un exemplu pe care tocmai l-am realizat și pe care vreau să-l împărtășesc cu voi în acest moment. Primăria Arona, prin proprietarii planului parțial El Mojón, a deblocat, după mult timp, 1.000.000 de metri pătrați pentru dezvoltare. După 23 de ani, cu aceleași reguli și cu aceleași legi, dar cu dorință și cu atitudine, am deblocat acest teren potențial de dezvoltare. La ce se referă planul parțial El Mojón? Este în cea mai înaltă cotă a zonei Los Cristianos și reprezintă, de asemenea, o provocare urbanistică. Vorbeam despre parcele destinate locuințelor rezidențiale, dar și despre apartamente turistice și spații comerciale. Toate acestea implică investiții importante în municipiul Arona care au fost stagnate în timp.

Mai mult de 1000 de milioane de euro vor fi investiți în aceste dezvoltări care vor aduce modernizarea în Arona și, mai presus de toate, vor stimula ocuparea forței de muncă. Prin urmare, suntem de acord că am făcut totul în cel mai bun mod posibil, lucrând în echipă cu specialiștii municipalității și, mai presus de toate, în mod transparent, pentru a asigura investițiile și dezvoltarea acestei localități. Sunt și alte domenii în care lucrăm pentru a obține aceleași vești pozitive ca aceasta, dar pentru noi este important pentru că nu am stat mult timp fără nicio soluție. La începutul mandatului meu am spus că avem încredere că vom debloca aceasta zonă. Astăzi nu mai sunt doar cuvinte, sunt fapte. Fapte care astăzi s-au confirmat prin această deblocare și care reprezintă de asemenea o veste extraordinară pentru orice investiție care vine în Arona pentru a-și dezvolta proiectul pe terenul nostru, pe care îl consider o comoară pe care încerc să o protejez și să o păstrez pentru generațiile viitoare.

Ei bine, ceea ce le mai transmit acestor persoane este că se află într-o localitate în care să aibă acces la servicii publice de calitate și că o localitate nu trebuie să fie angajată doar față de partea de afaceri care este importantă, iar bogăția generată aici trebuie să rămână aici și asta este fundamental. Trebuie să facem ca acea bogăție să fie simțită și de cei care trăim aici. Aceasta este, aș spune, cea mai bună politică de sustenabilitate economică pe care o putem lăsa municipiului Arona și locuitorilor ei. Turismul trebuie să fie o oportunitate. Trebuie să-l protejăm și să-i oferim atenție. Și acele persoane care s-au mutat aici sau cele care au venit doar în vacanță, trebuie să știe că aici în Arona le oferim protecție, aducem soluții, iar acest proiect nu este un proiect pe care îl fac doar pentru mine, ci este un proiect pe care îl facem împreună cu ei și cu noi și toți au un loc.”

Univers românescSunt convins că în prezent aveți multe proiecte în derulare. În cazul în care veți câștiga un nou mandat în Arona, ca primar, care este proiectul la care țineți foarte mult, rămas nefinalizat în actualul mandat, dar doriți să încheiați cât mai curând posibil?

José Julián Mena – „Avem foarte multe proiecte la care am lucrat într-un mod coerent și cu care am abordat provocările cu care se confrunta Arona. Aveam un decalaj de 30 de ani și am încercat să punem Arona în cea mai bună poziție, să o aducem la linia de start și cred cu tărie că am reușit. În primul rând, pentru că exista o problemă gravă, deși pare greu de crezut, Arona nu avea rețea de canalizare și epurare. Am investit 80 de milioane de euro pentru a asigura canalizarea și, mai presus de toate, epurarea apelor în municipiul Arona. Atunci când am preluat funcția, nu exista nimic în acest sens. Mulți oameni spun că deschiderea de drumuri și îngroparea unor conducte nu aduce voturi, dar aduce calitatea vieții. Da, oferă perspectivă către viitor. Și cel mai important, da, ne simțim plini de speranță, deoarece vorbim despre protejarea oceanelor noastre și oferirea de soluții pentru toți cetățenii.

Pentru noi, acest aspect este important. Am abordat multe probleme pentru locuitorii noștri, ceea ce ar trebui să ne permită ca acest municipiu, așa cum am spus mereu, să crească în calitate, dar și în cantitate. Și putem face asta, așa cum am menționat mai devreme, cu locuințele, dar mai ales cu sisteme importante care trebuie să contribuie la transformarea acestui municipiu. Nu trebuie să mai facem deversări în ocean. Cred că este o sarcină care ne obligă pe noi toți și nu pentru că ne obligă Europa, iar municipiul nostru nu a reușit să abordeze acestă problemă cu guvernele anterioare.”

Univers românescCum vedeți viitorul turismului în Canare, în Tenerife și în special în municipiul Arona?

José Julián Mena – „Ei bine, văd industria turismului cu optimism. Vorbim despre faptul că în municipiul Arona s-au investit aproximativ 150.000.000 de euro pentru reînnoirea structurilor hoteliere. Locații precum lanțul hotelier Spring Hoteles și Mare Nostrum Resort sunt exemple ale acestor investiții, sau chiar Ten Bel, care a fost leagănul turismului din sudul insulei Tenerife. Toate aceste locuri au fost și continuă să fie supuse unui proces important de reînnoire și transformare pentru municipiul Arona. Pe de altă parte, reluarea planului parțial Mojón, așa cum am menționat mai devreme, este cea mai bună veste, deoarece ne va permite să avem o structură de cazare modernă, durabilă și să generăm locuri de muncă pentru municipiul Arona.

Prezic ani buni pentru turism, mai ales pentru că am îmbunătățit conectivitatea și în primul rând serviciile pe care le oferim, servicii precum cele care ne diferențiază, nu doar soarele și plaja, ci și contribuțiile pe care le aducem turismului. Facem lucruri importante astăzi, cum ar fi transformarea orașului nostru într-un oraș inteligent ca destinație turistică. Putem oferi mai mult, nu doar soarele și plaja, ci și zona de mijloc, farmecul tradițiilor pe care le avem cu oamenii și mai presus de toate faptul că suntem un municipiu care știe să aibă grijă de oamenii care vin aici. 130 de naționalități alcătuiesc municipiul Arona. Sunt 130 de naționalități care conviețuiesc în pace, care generează locuri de muncă și, ceea ce este esențial, timp îndelungat am făcut ca acesta Arona să devină ceea ce este capitala sudului din Tenerife. Dacă totul va merge bine în Arona, va fi bine și pentru Tenerife și pentru Canare și, de asemenea, va fi foarte bine pentru turismul din Spania.

Cred că astăzi putem vorbi despre acea Arona a modernității și, mai presus de toate, am pus în aplicare acțiuni importante. Astăzi, plajele noastre sunt extrem de pregătite și curate, cu servicii extraordinare, servicii de baie adaptate persoanelor care vin aici și care întâmpină anumite dificultăți, dar care găsesc adevărate paradisuri pe plajele noastre. Avem posibilitatea să aflăm calitatea apei sau chiar condițiile meteorologice favorabile în timp util pentru a merge la plajă. Prin intermediul conceptului Smart City, ne putem transforma într-o destinație turistică, dar se pot afla în timp real și alte alternative. Se poate organiza o plimbare pe traseele noastre din Malpaís de Rasca, o comoară pe care am protejat-o permanent. Dacă cineva dorește să vină în zona centrală a municipiului Arona, unde avem adevărate comori, precum case din secolul al XVI-lea și chiar peisaje naturale care sunt adevărate ilustrații ale ceea ce este Arona, la fel, se poate organiza. Ne place să ne bucurăm de evenimente culturale în locuri precum Infanta Leonor, cu o capacitate de peste 700 de persoane, unde poate fi urmărită o piesă de teatru sau se poate bucura de un concert. Toate aceste informații le deținem în timp real și pot fi actualizate în orice moment, pot fi vizualizate, pentru că implementăm politici în acest sens, de modernitate. Ar trebui să vorbim și despre faptul că atunci când cineva vine în Arona, trebuie să aibă posibilitatea de a se deplasa în interiorul municipiului într-un mod mai fluid și respectuos. Lucrăm și la acesta aspect. Instalăm o gamă completă de senzori în parcările publice, astfel încât atunci când cineva vine aici să știe timpul și locurile de parcare disponibile. Dorim să oferim, de asemenea, o soluție pentru transportul public în Arona. Avem doar o singură autogară în zona centrala din municipiul Los Cristianos în care intră în fiecare zi peste 80 de autobuze. Nu e locul unde ar trebui să fie. De aceea, avem un proiect de construire a unei noi autogări cu peste 18 stații și zone de așteptare pentru intrare și ieșire, care să îmbunătățească mobilitatea.

Aceste lucrări nu vor rămâne doar la suprafață. Vom cuprinde o parcare cu peste trei etaje care vor aduce o mai bună mobilitate în zona Los Cristianos. Vorbim despre aproape peste 200 de noi locuri de parcare în această zonă. Toate acestea sunt aspectele despre care vorbim când ne referim la modernitatea din Arona și le vom extinde în tot municipiul. Astăzi nu vorbesc despre lucrurile care se vor face în viitor, ci despre lucrurile care sunt în desfășurare și despre lucrurile pe care le vom face în viitorul apropiat pentru că sunt propunerile voastre pe care le-am preluat și noi. Aceasta este Arona, cu cele 130 de naționalități care reprezintă 130 de sensibilități și care ne oferă atât de multă valoare. Prin urmare, în Arona există talent și turism și sper că vor continua să existe pentru mult timp.”

José Julián Mena – primarul din Arona, Adriana Breban și Constantin Pletosu

Univers românesc Având în vedere că vorbim despre cele 130 de naționalități care locuiesc în pace în Arona, una dintre ele fiind cea românească, aproximativ 2100 de români sunt înregistrați în listele electorale din Arona, ce ne transmiteți? Ce părere aveți despre comunitatea românească din Arona?

José Julián Mena – „Experiența pe care o am cu românii din acest municipiu și faptul că am putut să interactionez cu ei, mă face să cred că sunt persoane implicate, capabile să creeze prosperitate și noi oportunități în municipiul Arona. Familia lor este și familia noastră și, desigur, este esențial să ne îmbogățim împreună. Prin urmare, așa cum am făcut întotdeauna, ușile au fost mereu deschise la evenimentele voastre, la propunerile voastre, pentru a genera noi oportunități în acest municipiu, oportunități pe care ni le-ați oferit. Vă cer, de asemenea, implicarea în acest proiect al partidului pe care îl reprezint și al acestui primar care, cu modestie, a muncit și a contribuit la cele mai bune momente ale Aronei, să scriem împreună istoria aceastei Arone a modernității, a progresului și a bunăstării. Avem nevoie unii de ceilalți pentru asta. Vă invit să sprijiniti și să aveți încredere în acest proiect care ne-a oferit rezultate atât de bune. Următorii ani sunt ani de angajament. În această direcție, vă cer încrederea, angajamentul, afecțiunea și să continuăm să împărtășim prietenia așa cum am făcut-o până acum. Așadar, cu toată forța, să ne mobilizăm pe 28 mai, să mergem să votăm și să ne exprimăm votul pentru un proiect cu viitor, cu angajament și cu cei mai calificati oameni, astfel încât să putem progresa împreună așa cum am reușit să facem în această perioadă dificilă de pandemie, de criză economică.”

Interviu realizat de Adriana Breban și Constantin Pletosu

One thought on “„Românii sunt persoane implicate, capabile să creeze prosperitate și oportunități în municipiul Arona”

Comentariile sunt închise.