Români în alegerile locale spaniole – Iulia Maria Bocea Miteu
Astăzi despre Iulia Maria Bocea Miteu, candidată din partea Partidului VOX la alegerile locale din orașul Agüimes din Gran Canaria
Iulia Maria Bocea Miteu, are 46 de ani și locuiește de 23 de ani în Gran Canaria. Vine de la Timișoara, orașul în care a izbucnit Revolutia română din 1989 și care a dus la căderea comunismului. Este căsătorită cu un cetățean spaniol de pe insulă și împreună au doi copii de 15 și 11 ani.
Este absolventă a Facultății de Litere, sectia Limbi Straine, Engleza- Franceza, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a terminat-o ca șefă de promoție. În Gran Canaria a obținut atestatul de traducător autorizat pentru limbile engleză și franceză.
Tot în cadrul Universității din Timișoara, a făcut și studii la Facultatea de Drept unde a și predat Engleza Juridica și cea de Afaceri. În anul 2000, a obținut o bursă Erasmus la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria, în cadrul Facultății de Drept. În aceeași perioadă, a urmat și cursurile școlii doctorale ale Facultății de Filologie din Las Palmas.
În acest moment lucrează ca traducător autorizat, interpret în comisariate și în fața instanțelor judecătorești și predă ore de limbi străine.
Univers românesc – Cum de ați decis să candidaţi la alegerile locale din Gran Canaria?
Iulia Maria Bocea Miteu – Interesul meu pentru politică s-a manifestat odată cu Revoluția din ’89, începută în orașul meu natal Timișoara, revoluție care a dus la căderea comunismului din România. Eram în plină adolescență, în anii 90, cand am participat împreună cu părinții mei la manifestațiile de susținere din Piața Victoriei din Timișoara, care se solidarizase cu Piața Universității după mineriadele de la București.
Avându-l ca model pe bunicul meu, preot ortodox refugiat din Basarabia, care a fost deținut politic. am activat în Alianta Civică, care era o voce importantă în anii 90 în România. Am fost implicată în campanii politice ale Partidului Național Liberal și ale Partidul Național Creștin Țărănesc din Timișoara, care aveau ca scop comun aplicarea legii lustrației de indepărtare a tuturor comuniștilor din politica românească.
Ajunsă în Gran Canaria, în anii 2000, interesul meu pentru politică nu s-a diminuat și am putut să observ schimbările la nivel mondial după atentatul din 2001 de la New York, iar la nivelul țării care mă adoptase, suferințele cauzate de atentatele teroriste ale organizatiei ETA.
Când a apărut partidul politic VOX, în anul 2013-2014, am fost foarte impresionată de valorile pe care le promovează și apară și am decis să mă afiliez la sfarșitul anului 2018.
Implicarea mea în viața comunității de aici, dar și a românilor care aveau nevoie, s-a manifestat ca traducător în justiție, în special în cazuri de imigrație. Am lucrat activ ca traducător-interpret cu forțele de ordine, și am luat cunoștință de situația străinilor și în special a românilor din Insulele Canare. Am văzut ca în general compatrioții noștri sunt bine văzuți în societate, dar existau și anumite focare de delincvență, care puteau să păteze imaginea românilor în întreaga Spanie. Idealul meu a fost să contribui la o bună imagine a românilor în Spania.
În municipiul meu, Aguimes, am participat activ împreună cu asociațiile de cartier pentru stabilirea problemelor existente, în vederea identificării soluțiilor optime. Am fost implicată și în activități sportive și am fost alergatoare de cross și de trailrunning.
Având o fire puternică și optimistă, m-am considerat capabilă să intru în politica municipală, bineînțeles ca militantă activă a Partidului VOX.
Univers românesc – De ce tocmai în partidul VOX? Vă regăsiți în politica acestei formațiuni politice?
Iulia Maria Bocea Miteu – Venind dintr-o țară a fostului bloc comunist, care a avut cel mai dur regim politic condus de Ceausescu, ajunsă aici în Spania, care trăia de ani de zile sub teroarea organizatiei teroriste ETA, văzând schimbările aduse în lume de așa-zisul globalism (pe care nu îl putem confunda cu globalizarea), apariția Partidului VOX în scena politică mi-a suscitat interesul. A început să mă intereseze acest curent politic care promovează apărarea valorilor tradiționale, a familiei, a proprietății private, a egalității în fața legii, a unitătii teritoriale a Spaniei, grav amenințate de către separatismul catalan și basc. Am regăsit în VOX valorile pe care nu le văzusem la nici un alt partid politic spaniol: apararea dreptului la viață, de la concepție până la moarte, apararea minorilor de ideologia identității de gen, de corectitudinea politică și de feminismul radical, lupta împotriva socialismului și comunismului care prind din ce în ce mai mult în Europa.
Mă regăsesc total în politica partidului politic VOX, fiindcă este unicul partid politic spaniol care se opune frontal Agendei 2030 și promovează o agendă pentru Spania, Agenda España.
În momentul de față, sunt coordonator local al partidului în municipiul Agüimes, vicesecretara provincială care se ocupă de formarea candidaților și a tuturor celor situați în poziții de conducere în partid.
Mă prezint la primăria municipiului Agüimes, un oraș cu mai mult de 32.000 de locuitori. Avem o listă foarte bună de candidați pe care o prezidez la aceste alegeri municipale din 2023. De asemenea, sunt pe poziția 4 pe lista circumscripției regionale sau autonomice pentru Parlamentul Autonom Canar. Pentru mine, a participa activ în politica spaniolă este modalitatea cea mai frumoasă de a înapoia Spaniei tot ce mi-a dat de când m-a primit cu brațele deschise în anul 2000, o țară pe care sunt mândră să o servesc.
Univers românesc – Cum funcţionează sistemul de vot în Spania? De ce documente are nevoie un cetăţean român pentru a putea vota?
Iulia Maria Bocea Miteu – Sistemul de vot spaniol este un sistem de reprezentare proporțională cu liste de partid, alegătorii votând una din listele propuse de partide în circumscripții plurinominale, locurile fiind atribuie în funcție de procentele obținute. Redistribuirea locurilor rămase se face prin metoda DˋHondt.
Pentru a putea vota, un cetățean român trebuie să fie înscris în recensamantul electoral și să primească un document care se numește “Tarjeta Censal”. Persoanele care figurează în Registrul de “Empadronamiento” (Registrul în care figurează domiciliul în evidența populației din municipiul respectiv) dinainte de 2018 primesc automat cardul de elector. Pentru a putea vota, persoanele care au intrat in Evidența Populației după anul 2018 trebuiau să se înscrie în recensământul electoral până la data de 15 ianuarie. Românii votează exact ca toți cetățenii europeni la alegerile municipale. La alegerile generale și autonome, votează doar cetățenii spanioli.
Univers românesc – În general, în Europa, românii se implică puţin în politica locală a ţărilor în care locuiesc. Credeţi că de aceasta dată conaționalii noștri se vor mobiliza să vă voteze? Pe ce alte voturi vă bazaţi?
Iulia Maria Bocea Miteu – Permiteți-mi să vă contrazic! Cunosc nenumărate exemple de români implicați în politica țărilor în care locuiesc, de la viceprimarul orașului Berlin, care este o româncă timișoreancă, până la nivelul parlamentelor naționale și chiar a guvernelor. În perioada 2018-2022, o româncă naturalizată, înotătoarea Roxana Mărăcineanu, a fost Ministru al Sporturilor în Franța.
Aproximativ 10 milioane de români trăiesc în afara țării. În Spania trăiesc peste 1 milion de români, fiind a doua comunitate de străini din această țară. Mulți români au plecat din România din cauza sărăciei, căutând un viitor mai bun pentru copiii lor. Alții au plecat din România, sătui să vadă că o lungă perioadă de timp, după căderea comunismului, la putere au venit tot succesori ai vechiului regim. Ajungând în țările europene, românii care s-au integrat, au înțeles foarte bine necesitatea de a se implica în politica activă și necesitatea de a forma comunități puternice, care au ceva de spus.
Avand în vedere munca consulatelor și a Ambasadei României de la Madrid, cred că anul acesta, românii se vor mobiliza mai mult la vot. Este de înțeles că forța comunității de români stă în puterea pe care o arată votând. De acest fapt ar putea depinde chiar și semnarea acordului de dublă cetățenie între România și Spania. Românii sunt obligați prin lege să renunțe la cetățenia română atunci când optează pentru cetățenia spaniolă. Consecințele practice sunt că în acest fel se vor evita multe din neajunsurile legate de birocrația și tracasarea pe care o implică schimbarea tuturor documentelor de identitate.
Partidul politic VOX este un partid transversal, care promovează o politică curată, de apărare a drepturilor fundamentale și de lupta împotriva comunismului globalist. Ne bazăm pe voturile tuturor celor care simt că valorile partidului nostru sunt în acord cu valorile personale ale fiecăruia dintre ei. Contrar informațiilor pe care le emit anumite medii mainstream, VOX este un partid politic patriot, democratic și constituționalist, un partid care apără familia, egalitatea în fața legii, proprietatea privată și unitatea teritorială a Spaniei.
Univers românesc – Suntem deja la a doua generaţie de emigranţi. Copiii născuţi în Spania, din părinţi români, sunt mai mult spanioli sau români? Cum vedeţi situaţia lor peste încă o generaţie, când îşi vor educa, la rândul lor, copiii?
Iulia Maria Bocea Miteu – Este adevărat că acei copii născuți și crescuți în Spania, tind să se simtă mult mai mult spanioli decât români. Eu pot să va vorbesc prin prisma familiei mele, soțul meu este spaniol și copiii mei vorbesc românește, dar preferă limba spaniolă ca limbă de comunicare. Este absolut normal, avand în vedere că vorbesc româna exclusiv cu mine. Dar depinde foarte mult de cât de integrați în societatea spaniolă sunt parinții și de câte ori au ocazia să socializeze cu alți copii români.
Comunitățile creștine românești contribuie la păstrarea identității și transmiterea către noile generații a valorilor și tradițiilor cu care am crescut.
Este normal, ca odată integrat într-o societate, să simți apartenența la societatea în care trăiești. Integrarea cât mai rapidă este un deziderat major și duce la evitarea a ceea ce numim “ghetouri” culturale. Dar această integrare, nu trebuie să conducă la o pierdere a rădăcinilor noastre. Ceea ce îmbogățește o societate, este exact integrarea străinilor cu toate particularitățile culturilor din care provin, păstrând seva rădăcinilor ce vor alimenta generațiile viitoare.
Eu cred că nu trebuie să ne preocupe ideea pierderii “identității”, ci mai degrabă de integrarea respectuoasă în țara sau în societatea care ne-a primit cu brațele deschise. Emigrantul român este unul excepțional, fiincă se integrează foarte rapid, vorbește perfect limbi straine, iar în Spania, fiind o țară europeană, creștină și cu origini comune în Imperiul Roman (să nu uităm ca împăratul Traian venea din Hispannia), este absolut ușor să se adapteze. A doua generație de români din Spania va fi complet spaniolă, dar nu îți va uita rădăcinile, sunt sigură.
Univers românesc – Ce putem învăţa de la cetățenii spanioli din Insulele Canare? Ce îi putem învăţa noi pe ei? Avem cu ce contribui la creșterea societății în care trăim?
Iulia Maria Bocea Miteu – Cetatenii spanioli din Insulele Canare sunt extraordinari, sunt persoane muncitoare, inteligente, generoase, ospitaliere, au învățat să se adapteze foarte bine la mediul înconjurător și sunt foarte primitori și toleranți cu străinii, trăind într-o regiune turistică.
Românii sunt extrem de muncitori , inteligenți și generoși la randul lor, sunt săritori și se adaptează foarte bine. Aici, în Canare, am avut și încă avem români iluștri cum ar fi dansatorul Gelu Barbu sau filologul Dan Munteanu, fost profesor universitar la Facultatea de Filologíe din Las Palmas din Gran Canaria și mulți alți români, intelectuali de renume, avocați și ingineri. Românii și spaniolii din Canare sunt absolut compatibili din punct de vedere cultural și social. Putem contribui mult la cresterea societății în care trăim, fiind adaptați, fără a pierde esența noastră românească. Așa cum au făcut-o peste tot în Europa personalitati precum Emil Cioran, Eugen Ionescu, Sergiu Celibidache, Constantin Brâncuși, George Enescu și minunatul nostru universal, Mircea Eliade. Cultura românească este foarte cunoscută în Spania, iar marii scriitori și poeți români sunt traduși în limba spaniolă. Unul din poeții de succes din Spania este un român Mihai Gane.
Univers românesc – Vă rog să adresați un scurt mesaj celor care vor veni duminică la urne să vă voteze!
Iulia Maria Bocea Miteu – Să nu uităm că votul este arma cea mai puternica a democrației. Noi, românii, am trait comunismul, știm ce înseamnă lipsa libertății, libertății de exprimare și de gândire, a libertății de mișcare, foamea, frigul și cozile interminabile și mai știm că proprietatea este inviolabilă, că dreptul la viață privată și de familie nu sunt drepturi iluzorii. Pandemia ne-a arătat cât de ușor putem pierde sau ni se pot restrânge aceste drepturi și nu ne dorim sa ajungem să trăim în dictaturi de orice fel, politice, climatice, sanitare sau cele care duc la curmarea firescului din viețile noastre.
Exercitati-vă dreptul la vot și votați cu libertatea voastră de constiință! Să demonstrăm că voturile românilor contează cu adevărat în orașele în care locuiesc!
Vă mulțumesc și vă aștept duminică la urne!
Interviu de Constantin Pletosu