14 iunie 2024
CronicăInterviuPoliticăRomâni în Canare

Români în alegerile locale spaniole – Gabriela Stoica

Astăzi despre Gabriela Stoica, candidată din partea Partidului Hablemos Ahora la alegerile locale din orașul Las Palmas din Gran Canaria

Gabriela Stoica s-a născut în urmă cu 52 de ani în orașul Galați, România, iar din anul 2000 locuiește în orașul Las Palmas de Gran Canaria unde lucrează ca asistentă medicală în Spitalul Dr „Negrin”. Gabriela are un fiu de 18 ani, de care este tare mandră, iar de curând a decisa să se înscrie în noul partid politic Hablemos Ahora unde este și candidată pe listele din capitala insulei, orașul Las Palmas din Gran Canaria.

Univers românesc – Când ați decis să candidaţi la alegerile locale din Gran Canaria și de ce?

Gabriela Stoica – Când am ajuns pe insulă, în special în capitala Las Palmas de Gran Canaria, am găsit un oraș frumos și curat. Totul era bine întreținut și în stare bună. Astăzi totul este abandonat și foarte prost făcut. Așa că am întreprins această călătorie politică împreună cu echipa de la Hablemos Ahora, care este un partid nou format din oameni care nu au avut niciodată o altă apartenență politică. Oameni care vor ca orașul lor să fie așa cum era înainte. M-am identificat cu statutul partidului și, fără să mai stau pe gânduri, m-am înscris. O politică de centru, care apără dialogul și munca bine făcută, care dă prioritate politicii arhipelagului nostru cu ecou în parlamentul și guvernul spaniol.

Univers românesc – Românii plecați în strainatate se implică puţin în politica locală a ţărilor în care locuiesc. Credeţi că de această dată conaționalii noștri se vor mobiliza să ajungă la urnele amenajate în arhipelag duminica viitoare?

Gabriela Stoica – În general, în Europa, românii nu sunt foarte implicați în politica locală. Cunoscând puțin situația pot să afirm că nu este doar o problemă a românilor, ci și a baștinașilor. Mulți afirmă că politica nu este pentru ei, confundând votul cu candidatura și că toți politicienii sunt la fel. Practic, politicienii din ultima perioadă au dezamagit cetățeanul de rând creând o atmosferă de neîncredere.

Univers românesc – Credeți că lumea a juns la o concluzie periculoasa crezând că toți politicienii sunt o apă și un pământ?

Gabriela Stoica – Posibil, dar devărul este că nu toți politicienii sunt la fel. Ca politician nou, precum sunt eu, trebuie să te implici foarte mult, deoarece viața unui oraș se află, de fapt, în cuptorul politicii, începând cu politica locală și până la politica la scară mare. În echipa noastră avem mulți oameni cu suflet mare, care își iubesc orașul și insula, dedicați să îmbunătățească tot ceea ce nu funcționează.

Univers românesc – Ce vor face românii duminică, vor ieși la vot, au înțeles ei menirea acestui act democratic și puternic?

Gabriela Stoica – Unii au înțeles, alții nu, dar eu mă bazez mai degrabă pe prietenii cu care discut frecvent probleme societății noastre. În general, românii sunt cam distanți și reticenți față de cei care se implică în politică. Dar, într-adevăr, politica este peste tot și în toate. Trebuie să fii educat și să ai un suflet mare ca să te poți dedica ei.

Politica înseamnă și speranță, iar toți acești oameni, care vor veni duminică la vot, vor dori să vadă o schimbare reală și coerentă în societatea lor. Alegătorii de duminică sunt vecinii mei, vecinii noștri din capitală, prietenii care au încredere în mine și în partidul nostru nou, colegii mei de serviciu și toți acești oameni în general. Bineînțeles că există și opinii diferite și trebuie să respectăm politica fiecaruia, trebuie să ne respectăm unii pe alții, pentru că fiecare poate avea propriul punct de vedere, la fel de diferit și de liber.

Univers românesc – Din cine este formata echipa partidului dumneavoastră care v-a adoptat, pentru ca sunteți singura straină din grup?

Gabriela Stoica – Fac parte dintr-o echipă de oameni extraordinari, dedicați să facă marea schimbare și să se pregătească pentru marea transformare, iar președintele nostru este Jorge Lahoud, de profesie medic de familie. Ochiul său clinic, care măsoară permanent boala de care suferă orașul nostru, este foarte atent. Așa că, împreună, am decis să formăm o echipă pentru a ne vindeca orașul.

Univers românesc – Ce credeți că putem învăța de la localnicii din arhipelag și ce le putem oferi noi din experiențele noastre de acasă?

Gabriela Stoica – De la baștinași putem învăța calmul în care trăiesc, bunătatea și umilința, ceea ce nu înseamnă sărăcie. Sunt oameni empatici, buni, dispuși să accepte și alte tradiții, să guste și mâncărurile altor popoare cu care împart insula și, de asemenea, să se facă cunoscuți cu tradițiile lor. Sunt foarte mândri de „gofio escardado„, de „pucheros„, de „potajes„, de câmpurile lor pline de migdali și transmit acest lucru prin cântecele și dansurile din „romerías” care ne plac atât de mult tuturor. Noi venim cu tradițiile noastre din Estul Europei care sunt acceptate cu mare entuziasm.

Univers românesc – Ce le recomandați alegătorilor pentru ziua votului?

Gabriela Stoica – În primul rând să se informeze foarte bine asupra statutul partidului pe care il vor vota, pentru a descoperi dacă ceea ce gândesc ei este în concordanță cu ceea ce are de oferit formațiunea politică aleasă. Votul este liber, individual și personal.

Interviu de Constantin Pletosu