12 iulie 2024
ConsulatCronicăRomâni în lume

Odiseea unor români plecați spre Madeira și ajunși în Tenerife

Peste 180 de turiști români, printre care și un copil de un an și jumătate, au petrecut o noapte în Aeroportul „Los Rodeos” din Tenerife Nord

Nimeni dintre cei peste 180 de turiști, îmbarcați pe aeroportul din București, într-o cursă charter aparținând Companiei HiSky, nu avea cum să-și imagineze că zborul lor, de aproape cinci ore, către o vacanță de vis, avea să se transforme într-unul foarte lung și cu peripeții.

Decolarea a avut loc sâmbătă în condiții normale, la ora 11:15, ora României, iar aterizarea, în frumoasa insulă din mijlocul Atlanticului, era prevăzută pentru ora 14:00, ora locală a Insulei Madeira. Cu o oră înainte de aterizare, personalul de bord a anunțat pasagerii că echipajul se pregătește pentru coborâre. Emoții mari pentru unii care n-au mai fost niciodata în Madeira. Doar că, între timp, s-a întamplat ceva ciudat. După încă două ore de zbor, aeronava de la HiSky încă nu aterizase. Echipajul anunță pasagerii că în Maderira condițiile meteo nu sunt favorabile aterizării și că se vor îndrepta pentru așteptare spre Tenerife. După o altă oră de zbor, aparatul a aterizat pe Aeroportul „Los Rodeos” din Tenerife Nord.

Ajunși la sol, n-a fost lăsat nimeni să coboare din avion. Li s-a spus că, vor alimenta cu combustibil și că, de îndată ce condițiile meteo vor fi favorabile, vor decola spre Madeira. Întra-devăr, după aproximativ o oră de așteptare pe pista aeroportului din Tenerife, turiștii români salută insula „primăverii veșnice” cu gândul la vacanța frumoasă din Madeira. Ajunși în apropierea destinației finale, veștile n-au fost prea bune. Vântul lateral era tot puternic, iar avionul de la HiSky era a șasea navă în așteptare pentru aterizare. După aproximativ trei ore de survolare, turiștii români sunt duși din nou pe aeroportul din Tenerife. Între timp se terminaseră toate proviziile de pe avion. Nu mai exista nici măcar apă pentru administarea unui medicament.

La ora 20:15 eram din nou în Tenerife, dar de data aceasta am debarcat cu bagaje cu tot. Ăsta era un semn că nu vom pleca foarte repede spre Madeira” – declară Ileana Gherman, turistă din București, venită în vacanță cu agenția Karpaten. „Am aflat imediat că urma să stăm la sol pana la ora 5:00 de a doua zi, dupa care o să ne îmbarcăm din nou în același avion care o să ne ducă în Madeira. Am fost asigurați că agenția noastră se va ocupa de tot ceea ce înseamna cazare, taxit etc, în Tenerife. ” – continuă turista.

Ne-am dat seama că nimeni nu știa nimic despre incidentul nostru și că trebuia să părăsim aeroportul până la îmbarcarea de a doua zi”

„După nici jumatate de oră de la aterizare, ne-am dat seama că agenția cu care am venit nici nu știa despre incidentul nostru. Cel mai grav mi s-a parut faptul că nu vom putea rămâne în aeroport și că va trebui să ieșim afară sau să ne cautam un hotel pentru cele trei sau patru ore până la decolare. Aeroportul din Tenerife Nord închide la miezul nopții și redeschide la ora 5:00. Căutând pe internet un hotel, ne-am dat seama că cel mai apropiat era la 25 de kilometri. Până luam un taxi, până ne cazam, ar fi trebuit să ne reîntoarcem la aeroport. Eram și foarte mulți, peste 180 de persoane, iar o familie avea și un copil mic de aproape un an și jumătate. În acel moment am avut o senzație ciudată, de om pierdut și de cetățean al nimanui. Am avut inspirația să sun la Consulatul General din Madrid. Găsisem un număr de urgență pe internet. La celălalt capăt al firului mi-a răspuns o doamnă foarte draguță, care ne-a rugat să stăm liniștiți. La câteva minute ne-a sunat un domn de la o asociație de români din Tenerife și doamna Consul Onorific al României în Insulele Canare. După altă jumatate de oră, oamenii noștri primeau saltele, pături, apă, cafea și sandviciuri. Cel mai important aspect a fost faptul că nu am mai fost nevoiți să ieșim afară din aeroport în noapte. În acel moment ne-am dat seama că și noi, românii, suntem cetățeni europeni și că suntem respectați de autorități, precum sunt respectate celelalte popoare civilizate” – mai spune Ileana Gherman.

Turiștii români în noaptea de sâmbătă spre duminică în aeroportul din Tenerife Nord

A doua zi, duminică, la ora 5:00, toți pasagerii s-au reîmbarcat în aceeași aeronavă de la HiSky, cu care veniseră din România, iar după aproximativ o oră aterizau cu succes în Madeira, acolo unde își programaseră vacanțele mult dorite. În aeroportul din Madeira au așteptat toată noaptea alți turiști români, care trebuiau să se întoarcă în țară cu aceeași aeronavă.

Discutând cu turiștii români, care au trecut prin această poveste interesantă, aceștia doreau să mulțumească atât autorităților române, care au reacționat rapid la problema lor, cât și autorităților locale din Tenerife, care au fost înțelegătoare și umane în același timp. Acestea au dat dovadă de o mobilizare exemplară, într-un timp record. Au înțeles imediat că situația turiștilor noștri n-a fost una placută și că au fost nevoiți să ajungă din necesitate în Tenerife, chiar dacă vacanțele programate trebuiau să se desfășoare în altă insulă din Atlantic, Madeira, la 500 de kilometri mai la nord.

Constantin Pletosu – Tenerife