19 septembrie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

„Vivat, Crescat, Floreat” – zilele Spitalului Municipal de Urgență Moinești, ediția a XVIII-a

A fost deviza academică a Ediției a XVIII-a Zilelor Medicale ale Spitalului de Urgență Moinești, denumită anul acesta „Abordarea multidisciplinară în patologiile medico – chirurgicale. Provocări și controverse„.

Aflată la „vîrsta majoratului„, cum avea să constate parte din elita Medicinii românești, manifestarea a pășit cu brio spre majorat, dovedind lumii că acest concept înseamnă tradiție, prezent și viitor.

Ediția 2023, desfăsurată sub patronajul Academiei de Științe Medicale a Academiei Române, a Academiei Oamenilor de Știință din România, a Uniunii Balcanice de Chirurgie și a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, bifează și 150 de ani de activitate medicală în Moinești.

Astfel, timp de trei zile, „toate drumurile au dus la Moinești„, cum avea să precizeze acad. prof. dr Vlad Ciurea, pentru că aici, ceasurile dau ora exactă în materie de medicină de calitate, abordare și etică de profil.

Într-o lume în care cel mai bun rezistă, suntem permanent conectați în a cîștiga aprecierea pacienților care se adresează spitalului nostru, dar în același timp vizăm extinderea colaborărilor cu specialiști – colegi medici din țară și străinătate. Suntem onorați să primim în rîndurile noastre colegi din tară și străinătate, asistenti medicali și kinetoterapeuți, personalităti ale lumii medicale din marile centre universitare cu care să împărtășim noutățile, prioritățile, necesitățile și soluțiile problemelor din sfera medicală. Deasemenea, suntem pregătiți cu același entuziasm, ca pe parcursul a trei zile, să oferim aspecte relevante din experiențele noastre practice, din munca de zi cu zi„, a subliniat în deschiderea reuniunii medicale, reuniune considerată fenomen în România, prof. univ. dr Adrian Cotîrteț, membru onorific al Academiei Române.

Asistentul – verigă importantă a echipei medicale

Conform tradiției, la debutul festivalului celor în halate albe și denumit „Zilele Medicale ale Spitalului de Urgență Moinești„, rolul principal l-au avut asistenții medicali, reuniți pe Valea Trotușului sub egida „Comunicarea, un instrument eficient și sigur în cadrul echipei medicale„.

Asistenți veniți de la o serie de spitale importante din țară au abordat la Moinești, teme dintre cele mai diverse și de actualitate din domeniul Nursing-lui, comunicarea atît în cadrul echipei medicale cît și cu pacientul fiind subiectele de interes major.

Trebuie menționat faptul că, Moineștiul a fost reprezentat recent în Statele Unite la întîlnirea de profil cu tema „Nursing & Healtchare Management” de as.med.princ. lic. director îngrijiri medicale, Adina Mihaela Datcu, care a facut parte din echipa ce a reprezentat România în America.

Am venit aici, căci știam unde vin, dar și că este o mare onoare să avem dovada că avem un loc pentru promovarea activitătii medicale în România„, avea să declare la deschiderea oficială a reuniunii de la Moinești, prof dr Gheorghe Bumbu (Oradea), membru onorific al Academiei Române, pionier în domeniul Uroginecologiei și Endourologiei, promotor al sistemului privat din România și cu o puternică activitate didactică, științifică și de management.

Ziua de vineri, 14 iulie, a fost conform cutumei moineștene dedicată maeștrilor în chirurgie, ai artiștilor mînuitori de înaltă clasă a bisturiului laparoscopic din România, SUA, Israel, a workshop – urilor – reale demonstrații operatorii transmise live, avînd o tematică diversă și de actualitate.

O prezență remarcabilă și un prieten al spitalului moineștean, prof univ dr Cătălin Loghin de la University of Texas Health Science Center at Huston, American Board of Internal Medicine, a susținut în cadrul forumului medical de pe Valea Trotușului, tema „Diagnostic anatomic sau funcțional al bolii coronariene – abord convențional sau iconoclastic„. Chirurgul american, de obîrșie de pe Valea Trotușului, s-a alăturat echipei de colegi de la universități de prestigiu din România și care, la rîndul lor onorează cu aceeași bucurie fiecare ediție a festivalului medical moineștean.

Paralel cu sesiunile științifice medicale și chirurgicale, Kinetoterapia a fost reprezentată la cea de-a XVIII – a Ediție „Zilele Spitalului de Urgența Moinești„, de Fkt. Andrei Zala (Moinești), în cadrul tematicii ” Hernia de disc lombară de la diagnostic la tehnici de recuperare”.

Laudatio în alb și frunze de laur

Aici s-ar încadra cea de-a XVIII-a Ediție a festivalului medical moinștean, a cărei emulație crește de la an la an, uimind prin perseverența și rapiditatea abdatării la tehnica si abordarea în domeniu.

Chirurgul Cotîrlet, purtînd cu mîndrie sacoul de academician brodat cu lauri aurii, a primit la scenă deschisă aprecierile elitelor medicale românești și internaționale, ale reprezentanților prezidențiali și guvernamentali, ale politicienilor, insituțiilor de profil sau de parteneriat, pentru că, „mulți din țara asta ar trebui să vadă ce se întîmplă la Moinești„, a subliniat prof univ dr Adrian Streinu Cercel, membru al Academiei de Științe Medicale, cercetător și senator în Parlamentul României, dar și un bun prieten al managerului de pe Valea Trotușului.

Parteneri, colaboratori și prieteni, elite ale Basarabiei au fost prezenți conform tradiției și de aceasta dată la Moinești

Deasemenea, doctorul Cotîrleț (pentru că așa îi place să i se spună), a primit aprecieri de la politicienii bacăuani, la deschiderea oficială fiind prezenți: Valentin Vieru, primarul municipiului gazdă al reuniunii medicale, dar și un partener „la pas” al spitalului moineștean, Mircea Fechet , ministrul Mediului, Viorel Ilie, fostul ministru al Relației cu Parlamentul, dar și fost primar partener la o serie de proiecte, Gabriel Lupu subprefectul de Bacău, șefi ai unor unități administrative de pe Valea Trotușului, printre care: Gheorghe Baciu, Adriana Enache , Cristian Aurelian Cojocaru, reprezentanti ai Consiliului Județan și ai Guvernului României în teritoriu.

Recompensat de președintele României cu meritul sanitar în grad de cavaler, fiind unul dintre cei mai longevivi în materie de director de spital din România și unul dintre pionierii intervențiilor chirurgicale laparoscopice, Adrian Cotîrleț poartă cu mîndrie titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău, bucurîndu-se deasemenea, de numeroase aprecieri la congrese ale forumurilor medicale naționale și internaționale, în palmaresul său existînd și o prestigioasă activitatea didactică și academică.

Și cum tradiția „prescrie” și un cocktail în care cele mai frumoase „dezbateri” curg lin la un pahar de șampanie și această ediție a ales cocheta sală a Pensiunii Royal aparținînd omului de afaceri Silviu Popa , unde licorile și berbecuțul la rotisor au fost importanta tematică a serii.

Povestea frumoasă a halatelor albe de elită din Moinesti s-a incheiat sîmbătă cu alte work-shopuri și prelegeri de interes, cu decernarea diplomelor de participant, dar si cu înalta vizită a Excelenței sale, Reuven Azar, Ambasador al Israelului în România, care a semnat în cartea de onoare a Spitalului model din România, bucuros de parteneriatul pe care țara sa îl are cu instituția medicală moineșteană.

Prolog

Și ca să dăm Cazarului ce e al Cezarului, reuniunea de înaltă ținută medicală a avut anul acesta o echipă organizatorică, de reușita ei făcîndu-se „vinovați”: ec director economic Oana Găman, director medical dr.Oana Alina Zală dr. Elena – Elena-Roxana Novac , psiholog clinician Ecaterina Mititelu, dr Sergiu Rău, director îngrijiri medicale asist. med. Datcu Adina Mihaela, nutriționist Madalin Miron.

Luminita Patrateanu