12 iulie 2024
ConsulatCronicăCulturăPoliticăRomâni în Canare

Timișoara onorează Ziua Națională a României la Universitatea din Las Palmas de Gran Canaria

Expoziția de fotografie „Timișoara Incognito – Liberă de stereotipuri / Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, a făcut o impresie foarte bună printre autritățile din capitala insulei

Expoziția a fost inaugurată aseară, chiar de Ziua Națională a României și cuprinde fotografii înscrise și premiate în cadrul concursului de fotografie cu același nume organizat de Asociația Timișoara ECC2023. Cele 50 de lucrari expuse reflectă efervescența, diversitatea, multiculturalitatea și frumusețea orașului de pe Bega și includ trei categorii tematice principale – Entuziasm cultural, Patrimoniu arhitectural și Explorare urbană, dar și o categorie numită – Invitat special.

La eveniment au luat parte Lluís Serra – rectorul ULPGC, Teresa Mayans Vázquez – subdelegat al Guvernului în Las Palmas, Alina Elena Ramaru – consul onorific al României în Insulele Canare, Jin Taira – prorector pentru internaționalizare, mobilitate și proiecție internațională, José M. Álamo – prorector pentru cultură, sport și activare socială în campus și Carmen Martín Marichal – director al Bibliotecii Universității din Las Palmas.

La deschidere au mai fost prezenți șeful Statului Major al Comandamentului Naval al Insulelor Canare, consulii Germaniei, Italiei, Poloniei, Senegalului, Elveției, consilierul municipal nou ales din Agüimes – Iulia Bocea, artiști, studenți universitari, dar și reprezentanți ai asociațiilor profesionale și ai comunității românești din arhipelag.

Autoritățile au evidențiat colaborarea magnifică care leagă Universitatea din Las Palmas de universități din România, inclusiv Universitatea din Timișoara, prin acorduri de mobilitate și colaborări în domeniul cercetării. De remarcat că unii dintre profesorii și conferențiarii ULPGC sunt de origine română, cum ar fi profesoara și doctorul Iulia Mîrza.

La rândul său, adjunctul delegatului Guvernului a amintit alianța strategică dintre Spania și România, sărbătorirea în acest an a celor 142 de ani de relații diplomatice, importanța summitului de la Castellón pentru ambele țări, sprijinul ferm al Spaniei pentru intrarea României în spațiul Schengen în luna decembrie a acestui an, subliniind ponderea importantă pe care comunitatea românească o are în societatea și economia spaniolă, considerând că negocierea tratatului de dublă cetățenie între cele două țări este consecința firească a tuturor celor de mai sus.

În această expoziție se reflectă o Timișoară ca un oraș deschis, în care se remarcă libertatea de mișcare și de exprimare, în care îi poți cunoaște istoria dintr-o nouă perspectivă, un oraș care inspiră o multitudine de stări, emoții, momente și experiențe. Prin fotografiile expuse în Las Palmas, Timișoara exprimă diversitate, energie, curaj, creativitate și inițiativă.

Expoziția, care a fost organizată de Consulatul onorific al României în Insulele Canare cu sprijinul Centrului Cultural Român din Madrid, va putea fi vizitată până pe 8 ianuarie 2024, în intervalul orar al Bibliotecii Universității.
Accesul este gratuit!

Credit foto: Sergiu Iacob