22 februarie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Ziua României sărbătorită și la Liverpool

Cei de la Școala de limba română Nicolae Iorga au facut ca inimile românilor de acolo să bată mai puternic în această zi

Evenimentul dedicat Zilei Naționale a României a încheiat seria activităților din cadrul proiectului „Club de film, teatru, povești și basme românești„, proiect realizat de L&D Multicultural Centre și finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Întâlnirea a debutat cu parada costumelor populare și a uniformelor Armatei Române din Primul Război Mondial, dar nu au lipsit nici costumele voievozilor români, copiii intrând în scenă pe Imnul Național.

A urmat apoi sceneta „1 Decembrie 1918„, o adaptare după Jurnalul Reginei Maria, care a surprins contextul intrării României în război, vorbele regelui și ale reginei în acele momente, până la 1 Decembrie 1918 când regele și regina intrau în București venind de la Iași. De asemenea, sceneta a surprins și o parte dintre personalitățile marcante ale scenei politice în contextul înfăptuirii unirii.

Textele au fost alese de dl. Conf. Univ. Dr. Daniel Citirigă, Facultatea de Istorie și Știinte Politice, Universitatea Ovidius din Constanța. Peronajele scenetei au fost următoarele: Tudor alias Regele Ferdinand, Luca alias Petre Carp, Antonia alias Regina Maria, Petru alias Nicolae Iorga, Iustin alias Iuliu Maniu, Arman alias Ionel Brătianu.

Creativitatea copiilor a prins apoi contur în cadrul rubricii „România prin ochi de copil – artă și culoare” când copiii au așternut pe hârtie cum văd ei România.

Momentul mult șteptat al întâlnirii a fost prezentarea Ansamblului de copii Doina din Liverpool, care sub îndrumarea instructorului Alin Alexandru Nuță au prezentat frumusețea dansului tradițional românesc, care, de acum, are protagoniști și în nord-vestul Angliei.