22 februarie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Locuitorii orașului Pájara din Fuerteventura au ridicat un brad de Crăciun… croșetat

Creația de pe această insulă din Canare cât pe ce să intre în Cartea Recordurilor

Dacă te uiți pe harta celor mai înalți pomi împodobiți, Insulele Canare apar pe locul 9 în Spania, cu bradul de anul acesta, inaugurat pe 5 decembrie 2023 în orașul Pájara, Fuerteventura, care atinge 22m

Totuși, pe 10 decembrie 2023, s-a înălțat alt brad croșetat de 23m într-un sat din Comunitatea Valenciană, care i-a luat locul în Cartea Recordurilor. Bradul anterior care deținea acest titlu nu depășea 17,5m.

Cel mai înalt brad din lume sau nu, femeile de la Centrul de Pensionari al Primăriei de pe insulă s-au întrecut tot anul în andrele pentru a face posibil acest rezultat. Tot ce au tricotat a fost asamblat cu ajutorul unei macarale, care a ajutat femeile să pună cap la cap toate piesele, pentru a da naștere unui brad deosebit, admirat de localnici și turiști deopotrivă.

Momente de la montajul bradului croșetat anul acesta

Nu numai de Crăciun poți admira farmecul acestui orășel încărcat de istorie și cultură datorită bisericii Nuestra Señora de la Regla, pe care o găzduiește și care a fost construită în secolul al XVIII-lea, impresionând prin arhitectura sa deosebită, cu precădere tradițională.

Municipiul Pájara

Este unul dintre cele mai frumoase orășele din Fuerteventura și te atrage instantaneu cu peisajele sale spectaculoase și atmosfera sa relaxantă. Situată în partea de sud a insulei, Pájara încântă vizitatorii cu plajele sale aurii și cu peisajele deșertice presărate cu palmieri, înfundate într-o oază de frumusețe naturală.

Plaje spectaculoase

Fuerteventura este cunoscută pentru plajele sale fermecătoare, iar Pájara nu face excepție. Plaja din Cofete, una dintre cele mai remarcabile, te cucerește cu nisipul său fin, valurile sălbatice și priveliștea neîngrădită a oceanului. Este și locul ales de Ridley Scott pentru scena în care Moise desparte apele în filmul Exodus, nominat la numeroase premii internaționale.

Peșterile de la Ajuy le poți găsi tot aici, lipite de o plajă cu nisip negru, în contrast cu coralii fosilizați de culori pale, care îngrădesc zona. Ajuy este un sat pescăresc care pare special creat pentru a te deconecta de la agitația zilnică.

Parcul Natural Jandía

Parcul Natural Jandía este un paradis pentru iubitorii de natură. Aici vei descoperi o varietate impresionantă de peisaje, de la zonele montane și până la plaje izolate. Cu peisaje de deșert și munți stâncoși, acest parc este perfect pentru drumeții și excursii în natură.

Sporturi nautice și aventuri

Datorită condițiilor sale excelente, Pájara este un loc ideal pentru practicarea sporturilor nautice, cum ar fi surf, windsurfing sau kitesurfing. Vânturile constante și valurile blânde atrag mulți pasionați ai acestor sporturi.

Gastronomie locală

Bucătăria locală este o experiență în sine. Poți savura preparate tradiționale Canare în restaurantele autentice din zonă, îmbinând arome unice și ingrediente proaspete, de la pește și fructe de mare, la brânză de capră cu marmeladă de cactus.

Pájara, Fuerteventura, te îmbie cu amabilitatea localnicilor, cu peisajele sale nemaipomenite și cu o varietate de activități pentru toate gusturile, de Crăciun, de Paște sau când vrei tu.

Cecilia Stan Tomescu – Fuerteventura