14 iunie 2024
ConsulatCronicăPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

Servicii consulare online pentru românii din afara țării

Deputații au adoptat marți, 19 decembrie, un proiect de lege care prevede reglementarea serviciilor consulare și simplificarea accesului la acestea

Proiectul de lege analizat și votat în Camera Deputaților de la Bucuresti a avut ca obiectiv modificarea şi completarea Legii numărul 62 din 2019, care prevede creşterii gradului de digitalizare a serviciilor consulare. Noile modificări aprobate se referă la introducerea posibilităţii cetăţeniilor în a putea accesa servicii consulare online fără a fi nevoiţi să se prezinte la sediul misiunii diplomatice din zona în care locuiesc.

Cum se va putea intra în posesia documentelor solicitate?

De menționat că unele documente solicitate vor putea fi ridicate personal, altele vor putea fi expediate prin servicii de curierat cu suportarea cheltuielilor de expediţie, iar altele, fără un regim special, vor fi trimise prin poșta electronică a solicitantului.

În momentul de față se așteaptă promulgarea legii de către Președintele României, după care va fi nevoie de ordinul ministrului Afacerilor Externe al statului nostru pentru ca legea să poată funcționa.

Conform datelor statistice furnizate de către autorităţile străine, numărul românilor stabiliţi în străinătate, care vor beneficia de aceste servicii, este estimat la peste șase milioane. Aceste date nu includ cetăţenii care nu şi-au reglementat situaţia juridică în raport cu statul de reşedinţă şi nici persoanele care au dobândit şi cetăţenia acelui stat.

Constantin Pletosu