19 mai 2024
Afaceri româneștiCronicăRomâni în lume

Simpozion de diplomație medicală românească la Bruxelles

Acad prof dr Adrian Cotirlet s-a alăturat echipei românești de excepție prezentă în capitala Belgiei

Profesorul dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, a fost prezent astăzi, miercuri, 10 aprilie a.c. la Bruxelles, unde a participat la simpozionul privind cooperarea în domeniul E-health – o perspectivă româno-belgiană.

Prestigiosul chirurg moineștean a răspuns astfel invitației Ambasadei României în Regatul Belgiei, cea care, în colaborare cu Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Rețeaua Europeanǎ pentru prevenirea fumatului, au organizat manifestarea desfășurată astăzi în capitala Europei.

Simpozionul a constituit o oportunitate pentru efectuarea unui schimb de opinii și pentru prezentarea evoluțiilor legate de digitalizarea sectorului medical. Astfel, reprezentanți ai autorităților și universităților de profil românești, ai statului gazdă, organizațiilor internaționale și Comisiei Europene au împărtășit și promovat strategii, politici și programe privind procesul de digitalizare în medicină, tehnologii de ultimă generație și Inteligența Artificială.

Evenimentul dedicat diplomației medicale s-a bucurat în deschidere de salutul Excelenței Sale Doamna Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, de sprijinul consilierului prezidențial pentru sǎnătate, doamna Diana Loreta Paun, al președintei Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica și Siguranță Națională, doamna Nicoleta Pauliuc, al Președintelui Federației Europene a Academiilor de Medicină, prof. Ștefan Constantinescu (UCLouvain), al senatorului Attila Laso, membru al Grupului pentru Combaterea Cancerului și al deputatului Nelu Tătaru, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie și fost ministru al Sănătății din România.

Aceştia, alǎturi de reprezentanții universitătilor de medicină din România (Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Bucureşti şi Craiova) au dezbătut două teme prioritare, respectiv “Transformarea digitală în sănătate: Perspective și provocări” și ”Soluții digitale. Educație și cercetare în domeniul sănătății”.

Ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, care a avut o intervenție online, a subliniat rolul comunității medicale românești din Belgia în cooperarea bilaterală şi eforturile la nivel european de asigurare a interoperabilității sistemelor medicale.

Ministrul Sănătății din Belgia a fost prezent la simpoziul din capitala Uniunii Europene prin vocea lui Frank Robben, cel care a susținut un material dedicat politicilor de sănătate digitală în Belgia, pornind de la experiența sa de inițiator și manager al platformei guvernamentale e-Health.

Lui Gert Van Esbroeck, directorul rețelei Iris Sud din Bruxelles i-a revenit sarcina de a prezenta în cadrul simpozionului evidențierea unor modalități de implementare a digitalizării în spitalele belgiene, inclusiv prezentarea unor programe de inteligență artificială utilizate în practica medicală.

Accelerarea interoperabilității între statele membre pentru asigurarea accesului la dosarul personal de sănătate, cu rolul facilitării acestui acces, dar și a protecției superioare a datelor personale, a fost prezentat de Ghuillaume Byk, reprezentatul Comisiei Europene (DG SANTE), iar reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății pe lîngă UE s-a referit la promovarea aplicațiilor medicale mobile, la utilitatea unui registru electronic de sănătate și la transformarea telemedicinei în prioritate a strategiilor de dezvoltare.

Reuniunea a fost urmată de un moment muzical susținut de violonista româncă Maria Elena Boilă și ucrainianca Lesya Demkovych, amândouă membre permanente ale Orchestrei Naționale a Belgiei și având în palmares numeroase premii internaționale, iar partiturile alese au aparținut lui W. A. Mozart și J. Albrechtsberger.

Reamintim că evenimentul se înscrie în inițiativa ”Către o diplomație medicală” lansată, în octombrie 2022, de Ambasadă României cu rolul de a intensifica relațiile bilaterale sectoriale, schimbul de bune practici și elaborarea unei foi de parcurs româno-belgiene în domeniul sănătății, precum și de a evidenția contribuția specială a comunității medicale românești din Belgia, prin intermediul unei platforme specializate.

Mulțumindu-i Excelenței Sale, Doamna Ambasador Andreea Păstârnac pentru onoranta invitație, simpozionul desfășurat la Bruxelles în cadrul Diplomației medicale, a fost pentru mine de un real interes privind tematica abordată, cît și bucuria de a alinia spitalul moineștean clinicilor universitare românești, de a întâlni aici colegi, nume mari ale școlilor de medicină din România. Pentru mine, Belgia are și o anume componentă de suflet, ținând cont că aici mi-am început drumul spre chirurgia laparoscopică. Sunt circa 25 de ani de la inițierea mea în chirurgia laporascopică la Spitalul Clinic Universitar din Antwerpen, urmând apoi o serie de colaborări Moinesti – Antwerpen, ” a declarat Acad. Prof dr Adrian Cotârleț, managerul Spitalului din Moinești.

Profesorul Adrian Cotîrleț a lansat la Bruxelles, atât colegilor români cât și belgieni invitația la evenimentul devenit de notorietate internațională, „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești” – Ediția a XIX) și care va debuta anul acesta în 11 – 13 Iulie.

Luminița Pătrățeanu – AJPR Bruxelles