21 februarie 2024
CronicăRomâni în lume

Siberia – record pentru România

Sătmărenii Kinga și Attila Bertici, plecați pe 12 decembrie într-o superaventură unică spre Siberia, într-o Dacia Duster, au ajuns astazi la polul frigului – Oymyakon.
Cei doi temerari români, Kinga și Attila și Neo – Dusterul lor curajos, ajunși la intrarea în localitatea cea mai friguroasa de pe pământ – Oymyakon

De remarcat că Attila Bertici este la a doua aventură în această zonă. Cu doi ani în urmă, împreună cu fiul său, Norbert, au atins punctul cel mai estic al Rusiei – Vladivostok, la bordul unei Dacii Logan, mașină cumpărată de ocazie de la un profesor din Satu Mare. După 42 de zile, traversând 17 țări și parcurgând peste 29.990 de kilometri la bordul unei mașini de fabricație autohtonă, prin Asia și Europa, s-au întors victorioși în municipiul Satu Mare în noiembrie 2018.

Neo – prima Dacie ajunsă la Oymyakon, polul frigului de pe pământ

De aceasta dată, recordul țării noastre constă în prima expediție românească cu un singur echipaj din care face parte și o femeie și cu o mașină de fabricație autohtonă, Dacia Duster, în mijlocul iernii, la cel mai friguros loc de pe pământ – Oymyakon, Siberia, Rusia. De remarcat că, pe traseu, Dusterul temerarilor noștrii a suferit câteva modificări. La intrarea pe teritoriul siberian, un mecanic rus, Serghei, a montat un sistem de încălzire a motorinei în rezervor și a coloanelor care duc la motor dar și un filtru suplimentar al motorinei și acesta încălzit. În plus, a făcut și o modificare la sistemul de răcire al motorului care a devenit un sistem de încălzire pe timpul staționării, astfel, pornirea – la multe grade minus, să fie mai ușoară.

Kinga și Attila, primiți oficial la Oymyakon – Siberia

Expediția de față însumează peste 25.000 de kilometri spre Oymyakon, declarată oficial cea mai friguroasă localitate de pe Terra. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Oymyakon a fost de minus 71,2 grade Celsius. Aceasta este și cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pentru orice așezare locuită permanent, precum și cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera nordică.

Toată lumea din Oymyakon – Siberia s-a mirat de Neo, prima Dacie ajunsă la polul frigului.
Făcând clik pe această imagine puteți viziona ultimul vlog de pe canalul lor de Youtube.

La sosirea românilor la Oymyakon, termometrele indicau doar -56°C. Au fost primiți de primarul localității care le-a acordat celor doi câte o diplomă din partea autorităților locale dupa care au vizitat muzeul satului.

Harta cu drumul temerarilor noștri.
Făcând clik pe imaginea de mai sus, puteți merge pe pagina lor de facebook.

Întoarcerea sătmărenilor, spre casă, se pare că va fi anevoioasă deoarece prognoza meteo nu le este favorabilă. Sunt prevăzute ninsori abundente dar și coborârea temperaturilor la multe grade minus.
Să le uram drumuri bune și fără incidente!

Constantin Pletosu