22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

Posibil ca din 8 februarie Spania să renunțe și la purtarea măștii în transportul public

Știrea a fost dată de Ministra Sănătății din Guvernul Central Spaniol, Carolina Darias. Obligativitatea purtării măștii va rămâne în vigoarea în centrele sanitare și casele de bătrâni

Ministra Sănătății a explicat în fața presei că această decizie va fi luată într-un Consiliu de Ministri pe 7 februarie, deoarece s-a ajuns la concluzia că Spania are „o situație epidemiologică foarte stabilă” în ceea ce privește pandemia COVID-19. Acest lucru a însemnat, potrivit ministrului, că a sosit momentul ca experții, care alcătuiesc Comitetul de alertă, să decidă dacă este momentul potrivit pentru eliminarea măștilor în transportul public.

Cu toate acestea, la recomandarea acelorași experți, utilizarea măștii va rămâne obligatorie în centrele de sănătate, serviciile de sănătate, unitățile sanitare (cum ar fi farmaciile) și centrele de sănătate socială atât pentru vizitatori cât și pentru lucrători.

În acceași conferință de presă de ieri, ministrul spaniol a declarat că se discută cu comisia de experți ca, în viitorul apropiat, masca să fie eliminată și din farmacii, dar asta se va întâmpla din aproape în aproape.

Ministrul spaniol al Sanatații nu a detaliat când va intra în vigoare noua măsură de eliminare a maștii în transportul public dar, odată ce va fi aprobată de Consiliul de Miniștri, în condițiile în care deciziile Guvernului sunt aprobate, de obicei, a doua zi în Monitorul Oficial de Stat (BOE), pare că retragerea oficială a maștilor ar putea avea loc pe 8 februarie.

De menționat că masca a încetat să mai fie obligatorie în mediile exterioare în urmă cu aproape un an, la 10 februarie 2022. Două luni mai târziu, la 20 aprilie, a încetat, de asemenea, să mai fie obligatorie în interior, cu excepția centrelor de sănătate și a mijloacelor de transport în comun.

Constantin Pletosu