19 mai 2024
CronicăCulturăRomâni în Canare

Număr record de români la slujbele de Înviere din Canare

rbătorile Pascale de anul acesta au fost un nou prilej de a-i uni mai mult pe românii care locuiesc în arhipelag

Conform declarațiilor preoților parohi din arhipelag, dar și a participanților la slujbele de Înviere, anul acesta s-a înregistrat un număr record de credincioși care și-au dorit să fie prezenți la primirea Luminii Sfinte.

Eu locuiesc în Tenerife și am fost mereu la slujbele de Înviere, dar anul acesta mi-a plăcut cel mai mult. Multă lume, după ce a primit lumina de la preot, s-a așezat pe băncile din jur sau pe lângă zidul care împrejmuiește piața, chiar pe jos și a ascultat slujba până târziu în noapte. Atmosfera a fost una impresionantă” – declara Elena, rezidentă în Tenerife de peste 20 de ani.

Moment de la Slujba de Înviere din Tenerife

În Tenerife cel mai impresionant a fost momentul când preotul Remus a oferit Lumina Sfântă. Credincioșii prezenți la slujba de Înviere, rezidenți sau turiști, aveau fețele emoționate și pline de bucurie, iar în câteva minute, cele câteva sute de lumânări, care s-au aprins cu rapiditate, au iluminat ca ziua piața din fața bisericii.

Anul acesta am observat că la slujba din noaptea de Înviere au participat și foarte mulți turiști români. Pot fi recunoscuți ușor după mai multe criterii. În plus, cei care locuim aici de mai mulți ani și frecventăm biserica, ne cunoaștem, dar anul acesta am văzut foarte multe fețe noi, tinere, iar pentru noi nu poate fi decât o senzație de bucurie” – declară Iulian și el locuitor al insulei Tenerife de peste 20 de ani.

Vecindario a fost locul unde s-au întâlnit românii ortodocși din Gran Canaria

Slujba mare și frumoasă s-a săvârșit și în parohia din Gran Canaria, unde parintele Daniel a oferit Lumina Sfântă românilor aflați pe această frumoasă insulă din arhipelag. Si în Vecindario, unde se află biserica românească, românii nu s-au lasat așteptați și au participat cu mic, cu mare, la acest eveniment spiritual atât de important pentru credincioșii ortodocși din această parte a lumii.

Părintele Daniel la Slujba de Înviere de la Casa Pastore din Vecindario – Gran Canaria
Anul acesta Învierea doar în Lanzarote!
Părintele Adrian la Slujba de Înviere din Lanzarote

Cea de a treia parohie din arhipelagul Insulelor Canare, unde s-a săvârșit o altă slujbă de Înviere în limba română, a fost cea de pe insula Lanzarote. Parintele Adrian are două parohii în subordine, cea din Fuerteventura și cea din Lanzarote. Anul acesta a fost rândul celor din Lanzarote să beneficieze de prezența părintelui dar și de splujba săvârșită cu ocazia Sărbătorilor Pascale.

Cum au petrecut românii din Canare Sărbătorile Pascale din acest an?
O parte dintre românii care au sărbătorit Paștele Ortodox într-un spațiu special amenajat la Santa Cruz de Tenerife

Foarte mulți dintre conaționalii noștri au rămas în familii unde au primit vizita rudelor din România sau din alte state europene. O alta parte s-au deplasat în zonele special amenajate de primăriile din arhipelag unde au încins grătarele, dar unde au dus cu ei și bunătățuri din bucătăria românească, iar o parte s-au organizat în restaurantele cu specific românesc și muzica românească unde s-au distrat până noaptea târziu.