8 octombrie 2024
CronicăRomâni în CanareRomâni în lume

Măștile de protecție create de românii din Tenerife sunt la mare căutare

Produsele celor două familii de români, creatoare de măști de protecție împotriva virusului, Conav 19, au acoperit o mare parte dintre sectoarele cu urgențe de pe insulă

Primii care au început confecționarea măștilor de protecție, tip vizieră, în Tenerife au fost cei din familia Cenușă din orașul San Isidro. Idea a fost a soțului meu, Aurel, dar eu sunt cea care a studiat modul de confecțioanare și materialele de care aveam nevoie – declara plină de satisfacție Florentina Cenușă. Așa au ajuns la concluzia că dacă afacerea de familie este închisă din cauza crizei, stând în casă și deținând o imprimantă 3D, pot devini utili. La doar cateva zile de la declanșarea crizei s-au prezentat cu primele viziere la Centrul de Sănătate din orașul unde locuiesc de aproape trei ani, San Isidro. Cei de acolo au fost foarte încantați de cadoul primit și au început să folosească maștile imediat. Reacția personalului medical spaniol le-a dat curaj celor din familia Cenușă care au continuat să producă măști de protecție din rezervele financiare proprii. Așa au ajuns să ofere produsele lor lucrătorilor din primăriile din San Isidro și Guía de Isora, secțiilor de Poliție Locală din cele doua orașe dar și Poliției Locale din Santiago del Teide, secției de Urgențe din San Isidro, Crucii Roșii din acelaș oraș, școlii unde studiază cele două fete ale familiei dar și farmaciilor și poștei din localitate. Ultimele măști, confecționate zilele trecute le-am oferit celor de la Tribunalul din Los Cristianos – completează Florentina Cenușă.

Viziere oferite polițiștilor locali
Modelul de mască făcut de românii din Tenerife a ajuns și în România

Dacă la debutul activității lor, ajutorul a venit doar din partea celor de la magazinul de produse alimentare românești din localitate, Carpatica Minimarket, care le-a împrumutat o mașină de plastificat documente cu materialele aferente și de la magazinul de mercerie din oraș – Textil Sur, care le-a oferit elastic. După primele apariții a știrii pe rețelele de socializare și în presa din România, au sosit și alte ajutoare. Pe plan local ajutorul a venit din partea Alinei RâmaruConsulul Onorific al României în Insulele Canare, a Adinei Bandini Lazăr – președinta Asociației Rumacan și a familiei Alexandru Vodă care a donat 200 de folii transparente necesare confecționării vizierelor. În schimb, după apariția unui articol în ziarul Libertatea din România, argeșeanul Mihai Vătafu le-a donat încă o mică sumă de bani. Acesta din urmă și-a cumpărat și el o imprimantă 3D și s-a apucat să fabrice acasă măști asemănătoare cu cele din Tenerife pentru a le oferi celor care intră primii în contact cu bolnavii de coronavirus în județul Argeș.

Florentina și Aurel Cenușă
Nu mai avem materiale!

Familia Cenușă va continua să confecționeze măști și după închiderea carantinei. Cei care lucrează cu bolnavii au mereu nevoie. Singura mare problemă sunt materialele de care au mare nevoie și resurselor financiare. În afară de cele câteva donații, românii noștri inimoși au intrat serios în bugetul familiei iar dacă nu vor da drumul la afacerea de familie nu se știe cum se vor descurca.

Un alt român într-o echipă de peste 50 de proprietari de imprimante 3D

Alexandru Preda este un român din Tenerife la care a ajuns informația că mai mulți proprietari de imprimante 3D de pe insulă fac echipă comună iar Primăria din Arona le furnizează materiile prime pentru a confecționa măștile de protecție asemănătoare cu cele ale familiei Cenușă. La noi în casă imprimanta merge non-stop și așa va merge cât va fi necesar. Eu fac o parte din componentele unei viziere, mai exact parte de sus și le predau celor care îmi aduc materia primă de la Primăria din Arona. Acolo se adună toate componentele fabricate de întreaga echipă după care se face montajul. Produsul final se predă spitalelor din întreg arhipelagul – declara mândru de fapta sa tânărul Alex Preda.

Constantin Pletosu – Tenerife