19 mai 2024
ConsulatCronicăPoliticăRomâni în lume

La Cluj-Napoca a avut loc lansarea proiectului pilot pentru emiterea noii cărți electronice de identitate

Noua carte electronică de identitate va înlocui treptat actualul document. Până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste noi carduri

Evenimentul de lansare a proiectului pilot, pentru emiterea noii cărți electronice de identitate, a avut loc astăzi, 2 august, la sediul Direcției de Evidență a Populației din Municipiului Cluj-Napoca. Noul document va conține un CIP, elemente de securitate suplimentare și va arăta precum documentele cetățenilor din Spania, Italia, Belgia sau Germania.

Conform unui comunicat dat de Ministerul Afacerilor Interne, noua carte electronică de identitate va înlocui vechiul document al românilor în cadrul unui proiect pilot demarat pentru prima dată în țara noastră în Municipiul Cluj-Napoca. Proiectul implementat la Cluj-Napoca va avea o durată de 6 luni. Până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea intra în linie dreaptă și vor putea emite cu ușurință aceste noi carduri.

După data de 3 august 2021, cetăţenii români vor putea călători în statele Uniunii Europene cu paşaport valabil, cu noua carte electronică de identitate emisă după 3 august, dar şi cu vechea carte de identitate aflată în termen de valabilitate„, a declarat comisarul-sef Cătălin Giulescu, şeful Direcţiei de Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

De menționat că, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul Uniunii Europene, până în august 2031, noul document va trebui să înlocuiască treptat vechea carte de identitate aflată în circuit din anul 1997.

Noua carte electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice ceea ce va contribui la reducerea birocrației în relațiile cetățenilor cu autoritățile publice. De asemenea, conține suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.

Termenul de valabilitate al noii cărți electronice de identitate se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia. De asemenea, se va putea solicita emiterea unui nou document, înainte de expirarea termenului de valabilitate, în funcție de evenimentele de stare civilă sau administrative din viața cetățenilor.

Emiterea unui act de identitate performant în România vine ca o necesitate impusă de evoluția societății, a cerințelor de securitate globală și a statelor, precum și pentru un control cât mai eficient la trecerea frontierei de stat.

Constantin Pletosu