14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Alertă de nivel 4 în Tenerife care ajunge astăzi la cea mai înaltă treaptă a semaforului de măsurare a riscului de pandemie

Începând de luni, 26 iulie, Guvernul Insular are în vedere utilizarea „certificatului covid”

Având în vedere înrăutățirea indicatorilor epidemiologici din ultimele zile în arhipelag, Guvernul Insular a decis să ridice insula Tenerife la nivelul 4 de alertă sanitară. De remercat că după mai bine de un an și jumătate de pandemie, doar insula Lanzarote mai ajunsese la acest nivel de restricții, care echivalează cu culoarea maro pe semaforul Ministerului Sănătății. Noile măsuri vor intra în vigoare astăzi, joi, 21 iulie.

Care sunt noile măsuri stabilite de Guvernul Insular?

Dacă la nivelul de alertă 4, după vechile măsuri, închiderea localurilor era făcută la ora 18:00, Ministerul Sănătății a stabilit că, de data aceasta, acestea pot fi închise la ora 00:00.

Măsuri specifice pentru hoteluri, restaurante, terase, baruri și cafenele!
La nivelul de alertă 4, pe terasele exterioare nu se poate depăși mai mult de 75% din capacitatea autorizată. În interior, capacitate maxima ocupată poate ajunge la 50% dar acest lucru este condiționat de prezentarea unui certificat COVID pentru persoanele cu vârste mai mari de 18 ani. Numărul maxim de locuri la o masă este de 4 persoane, iar consumul la bar este permis în grupuri de maximum două persoane.

Reguli pentru sportivi
Sunt permise numai sporturile individuale și sporturile în aer liber în care distanța de siguranță interpersonală de 2 metri poate fi menținută în permanență. Nu sunt permise sporturile de echipă și acele antrenamente și exerciții în care această distanță nu poate fi garantată. Practicarea activităților fizice și sportive în spațiile interioare ale bazelor sportive și ale centrelor sportive este permisă în proporție de 33% din capacitate și pe baza prezentării unui certificat COVID.

Plajele vor putea fi ocupate în proporție de doar 50% iar grupurile formate nu vor putea depăși mai mult de 4 persoane.

Regulile pentru piscine de uz colectiv și spa-uri
Bazinele publice neacoperite vor avea o capacitate de 33% în grupuri de maximum 2 persoane. Piscinele publice acoperite vor rămâne închise. De asemenea, vor fi închise bazinele spa sau jacuzzi amenajate la interior.

Campingurile, adăposturile, pensiunile non-sociale cu înnoptare, saunele, localurile de petrecere a timpului liber pe timp de noapte cât și spațiile pentru jocuri de noroc vor fi închise. Nu sunt admise sărbătorile populare. Vor fi acceptate doar micile târguri de suveniruri dar cu o capacitate maxima de 33%.

Cum va fi afectat transport public?
Capacitatea transportului public de pasageri în comun urban și metropolitan va fi redusă la 50%. Nu se vor putea consuma alimente sau băuturi răcoritoare în mijloacele de transport în comun iar purtarea corespunzatoare a măștii de protecție va fi obligatorie.

Ministrul Regional al Sănătății din Insulele Canare, Blas Trujillo, a anunțat că certificatul Covid va fi implementat în teritoriile cu alerta de nivelul 4, cum este cazul insulei Tenerife, iar măsurile vor începe să fie aplicate începând de luni, 26 iulie, pentru persoanele cu vârsta mai mari de 18 ani.

Constantin Pletosu