Întalnirea premierului Ciucă cu premierul Sánchez, primul pas spre dubla cetățenie a românilor din Spania
Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect va fi constituită o comisie de lucru fomată din delegați ai celor două guverne
Astăzi, 23 noiembrie 2022, printre românii stabiliți pe teritoriul spaniol s-a discutat foarte mult despre dubla cetățenie, română și spaniolă. Tot astăzi a apărut și primul rezultat concret al primei ședințe comune de Guvern în ceea ce privește acest subiect, întalnire care a avut loc în localitatea cu cea mai mare densitate de români rezidenți în Spania, Castellon de la Plana din provincia Valencia.
Dubla cetățenie a fost mult timp un subiect larg dezbătut și în echipa diplomatică care și-a încheiat de curând mandatul, dar speranțele pentru românii din Spania s-au reaprins odată cu sosirea noului ambasador, George Bologan.
De menționat că dintre toate țările din Europa, Spania are acorduri pentru dubla cetățenie doar cu Portugalia și mai nou cu Franța. Dacă întâlnirea bilaterală de astăzi va avea efectul dorit, România ar fi a treia țară de pe bătrânul continent prin care cetățenii ei ar beneficia de acest privilegiu. Să nu uităm că în momentul de față în Spania locuiesc peste 1,1 milioane de români, cifră care ne poziționează pe locul întâi între comunități.
În cadrul acestei întâlniri la nivel înalt, primul summit hispano-român, Primul ministru al României, Nicolae Ciucă și Primul ministru al Spaniei, Pedro Sánchez, au adoptat următoarea Declarație comună cu privire la consolidarea relației dintre cele două state:
- Organizarea acestei prime ședințe comune a Guvernelor României și Regatului Spaniei constituie un moment de referință de importanță istorică și consolidează o relație tot mai puternică și mai dinamică între cele două țări poziționate la marginile geografice ale continentului european.
- România și Spania sunt state prietene și aliate în Europa care au construit o excepțională relație de încredere, bazată pe legăturile interumane între cele două națiuni.
- Tratatul privind relațiile de prietenie și cooperare dintre România și Spania din anul 1992, declarația politică semnată de șefii de stat din anul 2002 și lansarea Parteneriatului Strategic bilateral în anul 2013 au contribuit la crearea unei relații unice și puternice între cele două țări. Această relație a atins astăzi un nou nivel, cu ocazia primului Summit Hispano-Român.
- Prima ședință comună reprezintă o oportunitate pentru ca cele două țări in a celebra legăturile lor istorice și culturale. Ne exprimăm convingerea fermă că nivelul excelent al relației bilaterale dintre România și Spania poate reprezenta un catalizator pentru continuarea asigurării unor condiții favorabile pentru comunitatea româneasca din Spania și pentru comunitatea spaniolă din România, astfel încât acestea să prospere și să contribuie pe mai departe la dezvoltarea relațiilor bilaterale.
- Romania și Spania își confirmă angajamentul de cooperare comună, la nivel bilateral și european, în domeniul afacerilor interne, în special cu privire la securitate, consolidând cooperarea lor operațională și canalele de coordonare în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, terorismului, crimei organizate, criminalității cibernetice, contrabandei și traficului de persoane.
- Într-un context în care provocările și amenințările transnaționale sunt constante, ambele țări sprijină o cooperare internațională ambițioasă pentru a lupta în mod eficient împotriva traficului de persoane
- România și Spania vor continua cooperarea judiciară pentru a pune în aplicare instrumentele convenite, în vederea consolidării protecției drepturilor cetățenilor. Salută decizia Guvernului României de a trimite un magistrat de legătură în Spania și intenția guvernului spaniol de a explora posibilitatea de a răspunde cu o măsură similară.
- România și Spania sunt de acord să-și mențină parteneriatul în domeniul muncii și protecției sociale, cu scopul de a-și consolida și aprofunda relațiile, în special în domeniile vizate de Inspectoratele Naționale de Muncă, precum și în domeniul ocupării forței de muncă și a avansa cu privire la schimbul de informații, inclusiv în ceea ce privește serviciile de ocupare a forței de muncă.
- În domeniul medical, România și Spania se obligă să intensifice schimbul de informații pentru a-și consolida serviciile naționale de sănătate, în special în domeniul prevenirii și managementul integrat al bolilor transmisibile și netransmisibile.
- România și Spania recunosc rolul educației, învățării unor limbi străine și al formării profesionale ca fiind elementele cheie în cadrul relațiilor lor bilaterale și reiterează angajamentul lor de a menține și de a îmbunătăți cooperarea în domeniul educației, al formării profesionale și al dezvoltării de competențe, la nivel bilateral și multilateral. În mod specific, cele două țări evidențiază impulsionarea și revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispano-române din școlile din România, precum și consolidarea programelor de limbă, cultură și civilizație română în școlile din Spania.
- Cunoscând importanța schimburilor interpersonale în relația lor bilaterală, precum și prezența pozitivă și cu valoare adăugată a cetățenilor spanioli în România și a cetățenilor români în Spania, Romania si Spania sunt hotărâte să exploreze modalități de îmbunătățire a situației acestora în ambele țări, în toate aspectele vieții cotidiene.
Tot astăzi, premierul Nicolea Ciucă s-a întâlnit și a discutat cu comunitatea românilor din zona Castellon de la Plana.
În acest context a făcut câteva declarații:
„S-a vorbit şi se vorbeşte despre ce reprezintă românii în comunităţile în care au hotărât să se stabilească. Ştim cu toţii că nu aţi plecat de acasă de bine şi aţi venit aici pentru a vă găsi un rost şi a reuşi să vă duceţi viaţa mai departe. Am venit cu mesajul să vă spunem că la nivelul Guvernului am întreprins decizii şi am luat măsuri astfel încât să asigurăm că relaţia dintre Guvernul României, dintre instituţiile statului român şi cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora trebuie să se materializeze într-un sprijin de care cu adevărat să vă bucuraţi. Este vorba de recunoştinţa pe care noi trebuie să o arătăm cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora”, a arătat şeful Guvernului.
„Avem puterea să recunoaştem că Spania are un sistem de sănătate care poate fi considerat un model pentru noi şi cred că trebuie să întărim relaţiile de colaborare şi să învăţăm de la Spania cum se poate crea o arhitectură şi organiza un sistem de sănătate care cu adevărat să fie în folosul cetăţenilor”, a mai menţionat Nicolae Ciucă.
„Ceea ce ne poate uni este ceva foarte simplu – este omenia din fiecare dintre noi, este sentimentul că ne pasă de fiecare dintre noi şi este gândul că, indiferent unde ne aflăm, cu toţii suntem români şi avem datoria ca prin tot ceea ce facem să lăsăm o impresie bună despre România şi despre români”, a spus în încheiere premierul Ciucă, la întâlnirea cu românii din Castellon.
Pingback: Întalnirea premierului Ciucă cu premierul Sánchez, primul pas spre dubla cetățenie a românilor din Spania - Știri Din Spania