12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Insulele Canare, prima comunitate din Spania care a propus să nu se deschidă școlile

Gran Canaria, Lanzarote și El Hierro și-au propus sa aștepte până pe 10 septembrie pentru a decide dacă vor deschide sălile de clasă din cauza ratei ridicate de infecții cu Covid-19

Arhipelagul Insulelor Canare este comunitatea autonomă care a luat în considerare posibilitatea de a nu-și deschide școlile în această revenire atipică la clasă. Ratele ridicate de contagiune, cauzate de focarele de coronavirus, au obligat autoritățile regionale să întârzie până pe 10 septembrie decizia de a deschide sau nu centrele educaționale pe insulele Gran Canaria, Lanzarote și El Hierro.

Acest lucru a fost confirmat săptămâna aceasta de ministrul educației din Guvernul Insulelor Canare, Manuela Armas, care, într-o comisie parlamentară pe această temă, a precizat că deschiderea școlilor în insulele menționate nu este viabilă. Totuși, începutul cursului, ipotetic, este programat pentru 14 septembrie.

Nivelurile de contagiune, publicate de Ministerul Sănătății din Insulele Canare, relevă faptul că în unele părți ale arhipelagului, sunt mai mari decât în ​​orașul Madrid: 143,3 cazuri la 100.000 de locuitori în Gran Canaria și 103,7 în Lanzarote. Pe insula El Hierro, rata este de 82 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Alte puncte fierbinți ale Spaniei

Cu toate acestea, Insulele Canare nu este singurul loc în care se are în vedere întarzierea începerii anului școlar. Două localități din Córdoba, La Rambla și Montalbán, au solicitat să se întârzie începutul cursurilor din cauza numeroaselor cazuri de Covid-19 semnalate în ambele localități. Potrivit Europa Press, Guvernul Andaluz refuză să amâne începerea școalilor și reamintește că autoritățile din domeniul sănătății vor lua decizia finală dacă cursul începe prin prezența elevilor la școală, printr-o prezență parțială sau complet telematic.

De asemenea, în regiunile autonome, cum ar fi Castilla și León, evoluția pandemiei va fi studiată zi de zi până la începutul calendarului școlar. Acest lucru a fost explicat miercurea trecută de ministrul sănătății din guvernului regional, Verónica Casado, care a asigurat că „in acest moment” se așteaptă ca studenții să înceapă cursurile pe 9 septembrie, dar că „situația s-ar putea agrava” în zilele următoare. În acest moment există 189 de focare active de Covid-19 în această autonomie.

Numeroase cazuri noi de coronavirus a pus și Ceuta în alertă, care a solicitat acțiuni militare pentru dezinfectarea școlilor în ideea diminuării creșterii cazurilor în orașul autonom și revenirea iminentă la școală.

Concluzia finală este ca închiderea sau deschiderea centrelor de învățământ din Spania, depinde de deciziile instituțiilor și de condițiile sanitare în care se află fiecare localitate.

Constantin Pletosu