12 iulie 2024
CronicăPolitică

Cum va fi afectat turismul în Insulele Canare?

Guvernul Spaniei promite susținere financiară și cere sectorului turistic din Insulele Canare să ofere cazare imigranților clandestini sosiți de pe coastele Africii

Având în vedere sosirea masivă a imigranților ilegali africani în Insulele Canare în ultima perioadă, aproape 4000 și din cauza penuriei de centre de primire, Delegația Guvernului din Insulele Canare care se ocupă de imigranți a făcut un apel la unitățile hoteliere, închise din cauza pandemiei, pentru a oferi găzduire noilor veniți. Din informațiile obținute și oferite de ziarul online din Lanzarote, Lancelot Digital, chiar Guvernul Central al Spaniei ar fi însărcinat cu acoperirea cheltuielilor de ședere a imigranților africani.

Situația este destul de complicată. Barcile continuă să sosească pe coastele Insulelor Canare, iar infrastructurile de cazare existente sunt pline. Singura opțiune plauzibilă aleasă de guvernanți a fost aceasta: cazarea imigranților ilegali în hotelurile care doresc să-și deschidă porțile în acest scop. Hotelierii dispuși să faciliteze cazarea imigranților în spațiile lor închise din lipsa turiștilor, trebui să contacteze Federația Antreprenorilor din Hotelărie și Turism din Las Palmas – Gran Canaria.

Conform datelor furnizate de Ministerul de Interne, anul acesta în Insulele Canare au ajuns de șapte ori mai mulți imigranți clandestini africani decât în aceeași perioadă a anului trecut. Numărul acestora se ridica până la 31 august la 3933 care au debarcat pe coastele arhipelagului din 136 de bărci și caiace.

O criză a imigranților clandestini asemănătoare n-a mai fost semnalată din 2008 cand pe coastele Insulelor Canare au debarcat aproape zece mii de africani. Cea mai mare criză a imigranților africani a fost, totuși, în urmă cu 14 ani, mai exact în 2006 cand în arhipelag au debarcat 31.678 de clandestini.

Constantin Pletosu