12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Decizia de ieri a Germaniei va duce la reînchiderea hotelurilor în Insulele Canare

În ciuda restricțiilor impuse și a situației create de pandemia actuală, nemții au fost singurii turiști străini care au continuat să vină în Insulele Canare. Dacă și ei vor fi forțați la carantină, de autoritățile de la Berlin, hotelurile din arhipelag sunt obligate să reînchidă din nou ușile

Sectorul turistic din Insulele Canare a primit ieri o nouă lovitură, după ce Guvernul Federal de la Berlin a decis să includă arhipelagul pe lista sa neagră și să impună o carantină de 14 zile pentru turiștii care se întorc în Germania.

Decizia germană a venit ca o lovitură de grație și obligă sectorul turistic să regândească deschiderile care au avut loc în vară. După deciziile guvernelor din Regatul Unit, Franța, Norvegia, Austria, Irlanda, Scoția, Olanda și Belgia, de a recomanda și chiar interzice petrecerea vacanțelor în Insulele Canare, rămăsese doar Germania care lăsase liber cetățenilor săi să practice turismul în arhipelag. Nemții au reprezentat, practic, toți turiștii străini care au ajuns pe insule în această vară. Fără ei, sectorul moare, deoarece în acest moment este susținut doar de localnicii care la sfârșitul lunii septembrie vor începe să dispară.

Fără turiștii germani, prognozele de ocupare sunt sub 15%, cifră clar insuficientă pentru a menține un complex hotelier deschis. Nu există o dată fixă ​​de recuperare, deoarece turismul străin se va reîntoarce în Insulele Canare doar atunci când nivelul de contagiune scade sub 50 de contagiați la 100.000 de locuitori în șapte zile. Conform datelor Ministerului Sănătății, ieri în Insulele Canare au fost 93,98.

Această situație poate dura o lună, două luni, un an sau chiar mai mult. Depinde foarte mult dacă contagiile din arhipelag scad. O împuținare a cazurilor de noi pozitivi poate reactiva totul sau economia moare – a declarat José María Mañaricua, președintele Federației Antreprenorilor din Turism din orașul Las Palmas – Gran Canaria (Feht), care spune clar că hotelurile nu pot aștepta deschise această îmbunătățire. Acesta a mai spus că suntem într-un moment cand totul depinde de noi, de locuitorii Insulelor Canare.

José María Mañaricua – președintele Federației Antreprenorilor din Turism din orașul Las Palmas – Gran Canaria (Feht)

Tot președintele Mañaricua a subliniat că hotelurile nu se vor închide săptămâna aceasta, deoarece există turiști germani care au ajuns în aceste zile în arhipelag, unii au sosit chiar ieri. Fenomenul va avea loc peste câteva săptămâni când locurile ocupate din hoteluri vor scădea brusc și atunci se vor lua măsuri dramatice.

Jorge Marichal – Președintele Asociației Hoteliere și Extra-hoteliere din Tenerife, La Palma, La Gomera și El Hierro (Ashotel)

Președintele Asociației Hoteliere și Extra-hoteliere din Tenerife, La Palma, La Gomera și El Hierro (Ashotel), Jorge Marichal, a descris ieri veto-ul german drept o veste foarte proastă și a cerut tuturor locuitorilor Insulelor Canare să acționeze și să se implice pentru a reduce curba de contagii în așa fel încât situația să ia o direcție pozitivă. Când vom reuși să reducem acest numar al noilor infectați ne vom putea întoarcem la muncă – a mai spus, tranșant, Marichal.

Constantin Pletosu