12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Incendiu scăpat de sub control în insula La Palma

Flăcările au invadat drumul LP-3 făcându-l impracticabil

Cabildo de La Palma a decretat în aceste momente ridicarea la nivelul 2 a situației incendiului izbucnit în această amiază în localitatea El Paso. Acesta a afectat până în prezent mai multe ferme și case din localitate, obligând autoritățile la evacuarea a peste o sută de locuitori din zonă.

De menționat că Guvernul Insulelor Canare a preluat acum câteva minute conducerea operațiunii de stingere a focului după ce președintele insulei, Mariano H. Zapata, a semnat această cerere formulată de Guvernul Insular.

Potrivit acelorași surse guvernamentale, punctul de cotitură a avut loc acum câteva ore când flăcările au traversat drumul LP-3 trecand pe lângă terenul de fotbal Pasense, deplasându-se, astfel, spre zonele Tendiña și Tajuya. La această oră incendiul se deplasează necontrolat spre Los Llanos de Aridane, de-a lungul drumului Dos Pinos, arzând în calea sa câteva vehicule și provocând anumite daune structurilor comerciale din zonă.

Pe lângă toate forțele de securitate și de urgență de pe insulă și elicopterele Guvernului Insulelor Canare, în următoarele ore se vor alătura luptei cu focul pompierii din Tenerife, EIRIF din La Gomera și El Hierro și Unitatea Militară de Urgență.

Principala problemă cu care se confruntă autoritățile și echipele aflate la lucru la această oră a după-amiezii este că focul avansează încă necontrolat. Sursele noastre scot în evidență complicațiile care ar putea să apară în perioada imediat următoare dacă incendiul ajunge în zona muntoasă sau dacă va avea loc o schimbare a direcției vântului; un factor de mediu care, alături de temperaturile ridicate – astăzi termometrul a ajuns la 47°C, reprezintă un adevărat obstacol pentru activitatea de stingere a incendiilor.

Din informațiile de până acum se pare că printre persoanele evacuate nu se află și cetățeni români.

Vom reveni cu amănunte!

Monica Cercan