22 februarie 2024
Cronică

Incendiu în zona Las Cañadas pe Teide

Guvernul Insulelor Canare a declarat stare de urgență de primul grad. Pompierii nu se vor opri pe timpul nopții.

Specialiștii prezenți la fața locului spun că flancul drept al focului declanșat miercuri, 15 mai, în zona Las Cañadas de Los Guancheros din Parcul Național Teide, este mult diminuat înspre La Fortaleza dar și în partea stângă spre pădurea de pin din San Juan de la Rambla. În momentul de față se lucreză încă la domolirea focului din celelalte zone afectate, operațiuni îngreunate de caracteristicile terenului dar și din cauza întunericului nopții.

Un total de 74 soldați ai unității de intervenție UME, din Insulele Canare, sunt desfașurați în dispozitivul organizat de Cabildo de Tenerife pentru a colabora la stingerea incendiului.
În momentul de față, în Parcul Național Teide, sunt la lucru cinci autospeciale de pompieri, două camioane mari, basculante și un buldozer al armatei care acționează în perimetrul afectat de incendiu.

Cu puțin timp înainte de miezul nopții, incendiul afectase aproximativ 14 hectare de arbuști de talie mică și mijlocie.

Mâine, joi, 16 mai, vor intra în acțiune, în mod eșalonat, trei elicoptere, la ora 7:30, la 8:00 și la 8:45.

Surse ale Primăriei orașului Orotava ne-a informat că la căderea serii, vântul sufla cu forță sporită în zonă, existând teama că în timpul nopții, fără sprijinul mijloacelor aeriene, focul ar putea depăși zona Fortitudei, ajungând la coroana pădurii de pini.

Nu au fost stabilite cauzele declanșării incendiului.

Acestea sunt principalele informații furnizate într-o conferință de presă susținută la ora 21:30 de către Carlos Alonso – președintele Cabildo de Tenerife, José Antonio Valbuena – vicepreședintele și ministrul mediului, José María Linares – directorul cu situații de urgență, precum și de anumiți tehnicieni prezenți la operațiunea de stingere a incendiului.

Vom reveni cu amănunte!

Actualizări

La ora 2:40 din noaptea de miercuri spre joi, incendiul a fost complet izolat, eliminând în acest fel posibilitatea de extindere. Conform declarațiilor autorităților, zona afectată depașește 20 de hectare.

Constantin Pletosu