14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Guvernul Insulelor Canare propune Madridului măsuri pentru ieșirea din carantină

Dacă pachetul de masuri va fi pe placul Guvernului Central, micile magazine vor putea deschide luni 27 aprilie

Guvernul Insulelor Canare a propus Guvernului Central de la Madrid un plan de ieșire a arhipelagului din carantină. Proiectul a fost aprobat de Comitetul Stiințific și conține patru etape. Aceste măsuri, dacă vor obține aprobarea Guvernului Pedro Sánchez, vor fi aplicate începând de săptămâna viitoare, mai exact, de pe 27 aprilie.

Ieșirile din casă vor avea loc în funcție de vârsta cetățenilor

Printre măsurile care încă trebuiesc aprobate de Guvernul Central, vor fi și cele care reglementează ieșirile persoanelor din case și care se va face în funcție de vârste. Astfel, persoanele adulte vor putea ieși din case între orele 11.00 și 13.00, iar cele sub 14 ani, între orele 16.00 și 19.00. Ca și măsura propusă de Guvernul Sánchez, copiii nu vor putea merge să se joace în spațiile special amenajate pentru ei.

Sportul în aer liber

Insularii pot începe, de asemenea, să faca sport în aer liber, dar controlat. Programul propus este între orele 05:00 – 09:00 și 20:00 – 23:00. În limitele acestui orar li se va permite să parcurgă o distanță maximă de doi kilometri de la locuință și să alerge pe o rază de patru kilometri de la aceasta.

Accesul la a doua locuință

Planul de ieșire din carantină propus de Guvernul Insulelor Canare va permite, de asemenea, accesul la a doua reședință. Acest puct a fost propus pentru a putea avea grijă de animale și plantații. În schimb, pentru a avea acces la plajele de pe insule va trebuie să se aștepte etapa a treia a programului care va demara peste trei săptămâni.

Redeschiderea micilor magazine, a saloanelor de păr și a sălilor de sport

În pachetul de măsuri propus de Guvernul Local este prevăzut ca magazinele mici să poată redeschide începând de săptămâna viitoare, dar cu capacitate limitată. Sunt incluse aici și saloanele de coafură. Centrele comerciale vor putea fi deschise din a doua săptămână, deci, de pe 4 mai. În schimb, localurile de agrement vor trebui să mai aștepte pentru a găzdui mulțimi mari. Saloanele de gimnastică vor putea să-si înceapă recuperarea activității, dar cu restricții de capacitate. De asemenea, hotelurile ar putea să-și reînceapă activitatea, dar cu limitări de până la 50% din capacitate.

Deplasările între insule

Călătoriile între insule vor fi permise doar începând cu a patra săptămână. Asta se va întâmpla pe la sfârșitul lunii mai. La acea dată nu este prevăzută sosirea turiștilor naționali și străini pe insule. Când se va întâmpla acest lucru, va fi necesar un aviz negativ la coronavirus din partea medicului din localitatea sau țara de origine.

Guvernul Local recomandă, pe mai departe, utilizarea măștilor de protecție, în special în spațiile închise și respectarea distanței sociale.

Constantin Pletosu – Las Palmas de Gran Canaria

4 comentarii la „Guvernul Insulelor Canare propune Madridului măsuri pentru ieșirea din carantină

  • Am niște nelămuriri.
    1.Dacă persoanele adulte (peste 18 ani) vor putea ieși din case între orele 11:00-13:00 iar cele sub 14 ani între orele 16:00-19:00, ce se întâmplă cu minorii între 14 și 18 ani?
    2. Dacă persoanele adulte vor putea ieși din case doar între orele 11:00-13:00, nu au dreptul de a ieși și în orele în care se permite a face sport (2 km caminar / 4km correr) ?
    Probabil ca au acest drept, dar în acest caz se pune întrebarea ce li se permite sa facă între orele 11:00-13:00? Probabil cumpărături, saloane de coafura etc? În acest caz, toată populația matura (peste 18 ani) va umple zilnic străzile ca în perioadele în care nu era carantina. Totuși supermarketurile au un program mult mai lung de doua ore. Cine va întra în ele înainte de ora 11:00 și după ora 13:00?

    • Guvernul Sanchez va reveni astazi cu lamuriri suplimentare iar noi vom face o actualizare a materialului nostru! Multumim pentru intrebari!

Comentariile sunt închise.