18 ianuarie 2025
CronicăPoliticăRomâni în CanareRomâni în lume

Ungaria redeschisă tranzitului de persoane

Formalitățile de frontieră se derulează prin punctul de trecere Nădlac I. Tranzitarea persoanelor prin Ungaria a început de ieri dar în anumite condiții

Printr-un comunicat de presă primit la redacția noastra de la Poliția de Frontieră Română, ni s-a comunicat că în urma înțelegerilor bilaterale dintre autoritățile de frontieră române și cele ungare, în vederea fluidizării traficului de persoane între cele două țări, începând de ieri, 24 aprilie, autoritățile maghiare permit cetățenilor Uniunii Europene intrarea în Ungaria, în scopul tranzitării teritoriului acesteia doar în următoarele condiții:

  • persoanele care tranzitează vor efectua un control medical sumar la frontieră și nu vor prezenta simptome de infectare cu virusul COVID-19;
  • îndeplinesc condițiile de intrare prevăzute în Codul Frontierelor Schengen;
  • pot face dovada cu documente, că le este asigurată intrarea în țara de destinație.

Formalitățile de frontieră se derulează prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, deschis în acest scop în intervalul 11:00 – 23:00, ora României, precizează Poliția de Frontieră Română.

Această masură se adaugă la permisiunea de circulație a transfrontalierilor

Reamintim că, autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis să se permită deplasarea lucrătorilor transfrontalieri având cetățenia română sau ungară, cu domiciliul sau reședința în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, prin punctele de trecere a frontierei Cenad, Nădlac, Turnu, Vărșand, Salonta, Borș, Săcuieni, Urziceni și Petea, conform Ordonanței Militare nr. 8 din 09.04.2020, se mai mentionează în comunicatul primit la redacție.

Conform comunicatului Poliției de Frontieră Române, lucrătorii transfrontalieri nu sunt supuși măsurilor de izolare la domiciliu sau carantinare dacă la intrarea în România din Ungaria nu prezintă simptome asociate cu coronavirus. Lucrătorul transfrontalier este persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință sa periodic, cel puțin o dată pe săptămână.

Constantin Pletosu