14 iunie 2024
CronicăRomâni în Canare

Accident de muncă în Gran Canaria. Un muncitor român și-a pierdut un braț

Accidentul a avut loc într-o carieră de piatră în localitatea La Aldea de San Nicolás din Gran Canaria. Muncitorul și-a prins brațul într-o bandă rulantă de la un concasor

Accidentul de muncă a avut loc astăzi, marți 21 aprilie, în jurul orei 15:00 într-o carieră de piatră di localitatea La Aldea de San Nicolás din Insula Gran Canaria. Muncitorul de origine română, 52 de ani, și-a prins mâna dreaptă la o bandă rulantă de la un concasor de piatră, utilajul retezându-i mâna de la jumătate.

Au fost alertate imediat forțele de ordine și unitățile de salvare, iar de la Spitalul Doctor Negrin din Las Palmas de Gran Canaria a decolat un elicopter. Între timp colegii de lucru ai românului au încercat, cu mijloace proprii, să oprească hemoragia. La câteva minute, la locul accidentului a sosit și primarul localității și au fost informate, despre eveniment, Ambasada României la Madrid și Consulatul Onorific din Insulele Canare care sunt în legătură permanentă cu familia accidentatului.

Din cauza condițiilor meteorologice vitrege de la acea oră, vânt puternic, elicopterul sosit nu a reușit să aterizeze în imediata propiere a locului unde se afla accidentatul, piloții fiind nevoiți să execute această manevră pe un teren comunal. Chiar și în situația meteo neprielnică, aparatul de zbor a reușit aterizarea la ora 15:08, iar rănitul a fost transportat cu mașina salvării până la elicopter. Într-o primă fază medicii sosiți la fața locului au luat în calcul refacerea brațului amputat. Decizia finală, însă, a fost luată de specialiștii din cadrul Spitaluluio Doctor Negrini din Las Palmas de Gran Canaria unde românul a fost internat la ora 16:37 și supus unei operații chirurgicale complexe. Brațul retezat era distrus în proporție prea mare pentru a putea fi refăcut.

Accidentatul locuia de mai multă vreme în localitatea La Aldea de San Nicolás din Gran Canaria împreună cu familia sa iar de 8 ani lucra la firma unde a avult loc accidentul.

Constantin Pletosu – Las Palmas de Gran Canaria