14 iunie 2024
ConsulatCronicăRomâni în Canare

Gest de solidaritate al românilor din Gran Canaria

Magazinele de produse românești și mai multe familii din insulă ajută românii aflați în dificultate

Criza creată în această primavară de COVID19 a afectat și o parte a românilor care locuiesc pe insula Gran Canaria. Câteva familii de români care trăiau ca artiști de stradă sau mici comercianti în Las Palmas dar și în celelalte orașe de pe insulă, s-au trezit de la o zi la alta fără o sursă de venit. Nu s-a gândit nimeni că nu ne vom putea mișca și nu ne vom putea câștiga traiul de la o zi la alta. Cu atât mai puțin aceste familii care au modul lor de viață. Putem spune ce dorim despre adulți dar în mijloc sunt cațiva copii care nu au nici o vină și trebuiesc ajutați – declară parintele Daniel Tătăran de la Parohia Ortodoxă din Gran Canaria.

Părintele Daniel Tătăran din Gran Canaria

Din momentul când s-a aflat că aceste familii sunt fără alimente încă de la începutul crizei, Alina Râmaru – Consulul Onorific în arhipelag și părintele Daniel Tătăran au facut imediat echipă. Așa au fost identificați cei care au astfel de probleme și s-au căutat soluții pentru ca aceste persoane să poată fi ajutate. În acest mod s-a descoperit că în Las Palmas locuiesc șase familii de români într-o casă abandonată de la periferia orașului și mai sunt alte șase familii și la Vecindario care locuiesc într-un local asemănător. În cele 12 familii care însumează peste 30 de persoane sunt mai mult de zece copii care nu înțeleg situația de criză apărută peste noapte. Situația ni s-a părut gravă încă de la început când am aflat de aceste familii. Era nevoie de o mișcare rapidă, acești oameni nu puteau să aștepte să li se aprobe ajutoare de la primării sau din alte surse unde birocrația este lentă și ne-am gândit să facem un apel la magazinele cu produse românești, care au răspuns pozitiv – declară Consulul Onorific, Alina Râmaru.

Alina Elena Râmaru, Consulul Onorific al României în Insulele Canare

Apelul lansat de cei doi organizatori s-a făcut pe rețelele de socializare, telefonic dar și din vorbă în vorbă. Românii au fost receptivi, unii dintre ei, oameni simpli, clienți mai vechi, care lucrează în agricultură, ne-au lăsat bani, din puținul lor, pe care noi i-am transformat în alimente, rugându-ne să nu le divulgăm numele. Voiau doar să ajute, atât – ne spune doamna Aura de la Minimarketul din Vecindario. La acest magazin s-a format un punct de colectare a ajutoarelor. O parte donate de românii din zonă iar o parte donate de doamna Aura, proprietara magazinului.

Un alt punct de colectarea alimentelor s-a format la magazinul Gustul Romaniei din Las Palmas. Si aici s-au făcut donații din partea magazinului dar s-au adunat și produse aduse de cetățenii români. În afară de alimente, lapte, carne, conserve și legume, noi ne-am gândit să adunăm și câteva jucării pentru copiii foarte mici. S-au adunat deja două sacoșe cu jucarii și-i așteptăm să vină să le ia. Sunt copii de 3, 4 și 5 ani printre cei care locuiesc în casa abandonată. Unii dintre cei de acolo erau clienții noștri în vremurile bune și ni s-a părut normal să-i ajutăm, acum, la nevoie – ne declară Roxana și Ciprian, proprietarii magazinului.

Un ajutor substanțial a sosit și din partea doamnei Cristina de la Supermercado Leon din Arguineguín, sudul insulei dar și de la doamna Melania care deține fruteria La Bella din aceeași localitate.
Cel care a facut ca totul să funcționeze ca la carte și care s-a mișcat cu mașina personală fără probleme între cei care donau și cei nevoiași, a fost parintele Daniel Tătăran de la Parohia din Ortodoxă din Gran Canaria. Am colaborat foarte bine cu doamna Alina Râmaru, consulul nostru onorific în arhipelag, care ne-a ajutat foarte mult din umbră – declara plin de satisfacție dar și mândru de ce s-a putut face pentru cei nevoiași aflați în impas, parintele Daniel.

Un caz umanitar deosebit s-a creat în jurul unui tânăr român pe care criza COVID19 l-a prins lucrând ca animator în hotelurile din Gran Canaria. Orfan încă de mic, a lucrat la Circul de Stat din București timp de 8 ani, timp în care a făcut mai multe turnee în întreaga lume. De un an de zile se află în Gran Canaria și era clientul permanent al doamnei Aura de la Minimarketul din Vecindario. Criza actuală l-a lăsat imediat fără lucru iar într-o conjunctură neplacută a rămas și fără casă. Cu sprijinul doamnei Aura, tânărul artist și-a găsit o casă nouă în Playa del Ingles iar doamna îl ajută și cu alimente. Artistul a promis comunității românilor din insulă un frumos spectacol când situația i-o va permite.

Constantin Pletosu – Las Palmas de Gran Canaria