14 iunie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Expoziția de pictură “Blue Quarantine Story”, aparținând Luminiței Pătrățeanu din Onești, a trecut Prutul

Proiectul oneștencei, numit “Blue Quarantine Story”, a început anul trecut și a debutat cu două expoziții, una în curtea Spitalului Municipal din Onești și alta la Spitalul Municipal de Urgență din Moinești

Proiectul artistei și jurnalistei Luminița Pătrățeanu din Onești s-a născut într-un moment de liniște a întregii omeniri, liniște creată de pandemia de anul trecut care a dat timp pictoriței să cladească pe pânzele sale chipurile celor din „linia întâi„, medici dar și cei care au dat piept cu această perioadă atât de dificilă pentru întreaga lume.

Am muncit foarte mult noaptea, care pentru mine este un bun sfetnic, gândindu-mă mereu la cei care fac gărzi și stau la căpătâiul bolnavilor pentru a le salva viața. Am încercat să redau în culorile mele oboseala dar în același timp tenacitatea și profesionalismul cu care aceștia se luptă zi de zi. La reușita proiectului meu de suflet o contribuție substanțială a avut Excelența Sa Ambasadorul României în Regatul Spaniei, doamna Gabriela Dancău dar și Consulul Onorific al României în Insulele Canare, doamna Alina Elena Râmaru” – spune Luminița cu satisfacție.

Ecolul succesului expozițiilor sale a ajuns cu repeziciune peste Prut, mai exact în orașul Edineț, cu care Oneștiul are mai multe legaturi de suflet, bazele acestora fiind puse de oneșteanul Constantin Rusanovschi, originar din orașul moldovean. „Această expoziție este marele meu exercițiu dintr-o perioadā necunoscută, în care umanitatea s-a oprit pentru o recalibrare”, a declarat Luminița Pătrățeanu la vernisajul din Republica Moldova.

Vreau să vă spun că pentru această expoziție am facut 15 rame chiar daca aveam pregatite doar 14 lucrări. Nu am știut de ce. Așa mi-a venit. Când să plec spre Republica Moldova, aflu că unul dintre medicii din linia întai de la Edineț, Liviu Românaș, s-a dus la cele veșnice. Cu lacrimi în ochi m-am întors în atelierul meu și am completat expoziția, Liviu devenit eroul cel mai tânăr al proiectului meu” – povestește Lumința cu lacrimi în ochi.

Luminița Pătrățeanu este un artist nonconformist. A expus până acum în mai multe locuri inedite precum o spălătorie auto, pe terasa unei clădiri dar și pe o stradă din Warminster (Marea Britanie). La Edineț, artista oneșteancă și-a prezentat lucrările într-un mod aparte: în curtea spitalului pe suporți de perfuzie, pe paturi ori pe mese de instrumentar, dintre acelea folosite pentru aplicarea tratamentului pacienților sau la servirea mesei.

Trăirile intense ale unui artist, transpuse pe pânză, ce spun povestea unei perioade greu încercate, în care cu toții am înțeles că punțile sufletești sunt cele care ne ajută să rezistăm în cele mai tulburi timpuri. Cuvinte spuse în culoare, lacrimi, recunoștință și iubire. Mulțumiri și plecăciuni tuturor celor ce au făcut acest eveniment posibil și ne-au primit ACASĂ cu atât de mult drag” – declara la vernisaj Luminița Pătrățeanu

Cu acest prilej, primarul orașului Edineț, profesorul Constantin Cojocari, i-a acordat Luminiței Pătrățeanu titlul de Cetățean de Onoare al Anului 2021 – “pentru contribuția adusă la relațiile interculturale între  Republica Moldova și România și susținerea asiduă în dezvoltarea comunității Edineț”. În același cadru, artista oneșteancă a primit din partea aceluiași edil și o diplomă de gratitudine în cadrul activității culturale “Lumină Onoare Recunoștință – LOR – soldaților în halate albe” pentru contribuția adusă la relațiile interculturale între Edineț și Onești.

Tablourile expuse, lucrate cu determinare, migală și mult suflet de Luminița Pătrățeanu, în tușele nobile ale albastrului, din care năvălesc cu putere sensibilitatea, harul artistei și sentimentele de pioșenie ale acesteia către cei cărora le sunt dedicate, au fost donate fiecărui spital pe unde au fost organizate expozițiile pentru aducere aminte a acestor vremuri și ca semn al solidarității cu salvatorii de vieți.

De menținat că proiectul Luminiței Patrațeanu, “Blue Quarantine Story”, a început anul trecut la Onești și se va termina în toamna acestui an în Spania.

La Edineț, Luminița Pătrățeanu a fost însoțită de mai mulți prieteni și apropiați, printre care Elena Pașcu Apăvăloaie – consilier local la Onești, consilierul județean Cezar Olteanu, profesorul Roxana Olteanu, Anca și Birkan Tapinç – doi prieteni din Turcia dar și de cunoscutul actor băcăuan Radu Bodgan Ghelu.

Mă înclin, ca o fiică de suflet și simțiri a Basarabiei” – au fost cuvintele de final ale artistei la vernisajul expoziției sale din Republica Moldova

Constantin Pletosu