19 mai 2024
ConsulatCronicăRomâni în Canare

Doi români, care pescuiau în Gran Canaria, au fost luați de apele Atlanticului

Autoritățile spaniole au organizat echipe de salvare. Unul dintre români este în afara oricărui pericol, dar celălalt este căutat de peste trei ore

O dimineață normală de pescuit s-a transformat într-o tragedie pentru doi români, Daniel și Bucur, rezidenți în Aldea de San Nicolás, Gran Canaria. Cei doi lucrau în agricultură la fermele din zonă, iar astăzi își rezervaseră o zi de odihnă.

Din declarațiile lui Daniel, 30 de ani, cel care a reușit să se salveze și a dat alarma, se pare că cei doi au prins un pește mare și în încercarea de a-l aduce la mal au neglijat forța valurilor. Un val mare, venit prin surprindere, i-a luat pe amandoi ducându-i spre larg. Daniel, cel mai tânăr, a reușit să se salveze și să-l tragă de o mână și pe Bucur, celalalt român de 48 de ani, dar furia valurilor le-a curmat tentativa de a se salva amândoi. Un alt val uriaș l-a smuls pe Bucur din mâna lui Daniel ducându-l într-o zonă periculoasă cu multe stânci care ies amenințătoare din apa oceanului. În cateva secunde românul nu s-a mai văzut.

Cel rămas pe mal, Daniel, a dat imediat alarma. Apelul de alertă a fost primit la ora 9.50. Acesta raporta că două persoane au căzut în mare, luate de un val. Imediat, Centrul de urgență și securitate (Cecoes) 112 al Guvernului Insulelor Canare a activat resursele de urgență necesare. Surse apropiate subliniază că locul în care cei doi au căzut în mare se numeste „La Punta de La Aldea” sau „La cola del dragón„. Locul este unul complicat deoarece curenții se îndreaptă spre coasta Gáldar, fiind un punct în care au dispărut pana acum 19 persoane.

Se pare că cel dispărut nu are rude în Canare ci doar un frate în Marea Britanie, care a fost deja anunțat de către autorități. În tot acest timp consulul onorific al României în Insulele Canare, Alina Râmaru, s-a aflat și este în legătură permanentă cu salvatorii, cu primarul localității, Víctor Juan Hernández Rodríguez și cu Consulatul General al României de la Madrid.

Întreaga comunitate din Aldea de San Nicolás se află în stare de șoc deoarece, Bucur Mache – pe numele său complet, de loc din judetul Ialomița, este unul dintre primii români ajunși în această zonă, cu mai bine de 20 de ani în urmă. Bucur s-a dovedit a fi o persoană apreciată și foarte respectată atât de comunitatea românească cât și de cea spaniolă.

ACTUALIZAREvineri, 17 mai, ora11,30

A fost găsit corpul lui Bucur Mache!

Dacă ieri, la lăsarea întunericului, echipele de salvare au încetat să-l mai caute pe cel dispărut in valuri, astăzi dimineață scafandri au reluat căutările ținând cont de direcția curenților marini, dar și de forma de relief a țărmului oceanului. Astfel, după nici două ore de la reluarea căutărilor corpul lui Bucur Mache, românul de 48 de ani dispărut ieri în timp ce pescuia, a fost găsit la aproximativ 50 de metri depărtare de locul unde dispăruse și la o adâncime de 18 metri.

Vom reveni cu amănunte!