8 octombrie 2024
CronicăCulturăPoliticăRomâni în lume

Românii din Madeira prezenți la „Sărbătoarea diversității culturale”

Evenimentul este o inițiativă a Guvernului Regional și are ca scop o mai bună cunoaștere și o integrare a celor 123 de naționalități prezente în arhipelag

Ziua de 21 mai a fost aleasă de către U.N.E.S.C.O. ca fiind ziua Diversității Culturale. Astfel, în fiecare an, în jurul acestei date, Guvernul Regional al Madeirei prin Direcao Regional das Comunidades e Cooperacao Externa și Junta de Freguesia de São Martinho, organizează acest eveniment cu scopul unirii comunităților de rezidenți străini din Madeira oferind fiecăreia posibilitatea expunerii unei mici părți din cultura și gastronomia proprie.

De menționat că în Madeira locuiesc peste 14 000 de străini aparținând a 123 de naționalități. Acest aspect poate defini, pe bună dreptate, că Madeira – acest frumos arhipelag din Regiunea Macaronezia, este o regiune cosmopolită.

Eveniment de anul acesta a durat două zile, a fost organizat în Funchal, capitala insulei, în zilele de 17 și 18 mai și a fost structurat pe trei secțiuni, o parte artistică ce implică și un mic spectacol, o parte culturală și o parte gastronomică.

Profesorul și violonistul Victor Huminic prezent în Madeira

În prima zi, comunitatea românilor din Madeira l-a avut invitat pe profesorul și violonistul Victor Huminic, care a delectat publicul prezent cu suite de cântece românești. În cea de-a doua zi, pe scena a urcat Rareș But, o speranță a comuității din arhipelag, care a interpretat la flaut melodia Ana Lugojana, piesă muzicală cu care a smuls ropote de aplauze dar și lacrimi din ochii celor prezenți.

Tânărul Rareș But

La standul destinat culturii cei din comunitatea româneasca au organizat o mica expoziție unde tema a fost Marțișorul. Tot acolo s-a organizat și o mică bibliotecă cu carțile unor autori români care în decursul timpului au fost traduși în limba portugheză. Au putut fi întâlnite cărțile lui Lucian Blaga – fost Ministru Plenipotențiar al României în Portugalia între anii 1938 și 1939, a lui Micea Cărtărescu, a lui Dinu Flămând, a lui Vladimir Tismăneanu, a lui Radu Paraschivescu, a lui Alex Donovici, a lui Radu S. Ruba și a lui Ion Luca Caragiale. Deși au scris în limba germană, atât Herta Muller cât și Paul Celan, au avut și ei locul lor în această bibliotecă a românilor din Madeira.

Desigur, din reprezentația românilor din Madeira n-a lipsit nici artizanatul și albumele cu fotografii, dar s-au descurcat excelent și la gastronomie de unde nu au lipsit sarmalele, micii, dulciurile tradiționale românești și celebra pălincă de pere, care s-a dovedita a fi insuficientă pentru două zile de sărbătoare.

La acest important eveniment din această perioadă de pe insula Madeira au participat 15 comunități din Africa, America de Nord, America de Sud și Europa precum și Asociatia Țiganilor din Madeira.

Românii care s-au ocupat de organizare au declarat că „eveniment a fost unul reușit și speră ca în ediția următoare să poată fi îmbunătățit din toate punctele de vedere„. Tot ei mulțumesc pe aceasta cale pentru prezență doamnei Mariana Pinto da Cruz, Consulului Onorific al României în Madeira, dar și organizatorilor, tuturor celor implicați pe partea gastronomică, dar și celor ce au venit alături de ei pentru a petrece timp de două zile cu muzică și voie bună.

Ciprian But – Funchal, Madeira