14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

De mâine, 11 mai, Insulele Canare trec la etapa 1 din programul ieșirii din criză

Vor fi deschise terasele, magazinele, iar automobilele vor putea fi utilizate pe scară mai largă. Acestea sunt lucrurile pe care le puteți face în Insulele Canare începând de mâine, 11 mai, în etapa 1 din programul ieșirii din criză

Începând de luni, Tenerife, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote și Fuerteventura vor trece la etapa 1 a planului de ieșire din criză – declara vineri, într-o conferință de presă ministrul Sănătății, Salvador Illa.
În acest fel, insulele menționate mai sus se alătură insulelor La Gomera, El Hierro și La Graciosa, care s-au aflat în această fază încă de săptămâna trecută.

Ce putem face în arhipelag de mâine, luni, 11 mai?

Sunt permise întâlnirile și reuniunile de până la zece persoane. Acestea vor trebui să mențină o distanță de siguranță de doi metri între grupuri și să respecte reglementările de igienă privind spălarea mâinilor și eticheta respiratorie. Întalnirile pot avea loc atat pe stradă cât și în spații închise.

Vor putea fi utilizate automobilele fără probleme. Numărul maxim de persoane care vor putea folosi acest mijloc de transport va fi de 9 dacă mașina o permite și dacă toate persoanele locuiesc în aceeași casă.

Vor fi deschise restaurantele și terasele dar doar la 50% din capacitate. Va trebui să existe o distanță minimă de doi metri între mese iar grupurile de clienți nu vor depăși zece persoane. În plus, mesele vor trebui dezinfectate între un client și altul, iar obiectele de uz comun și suporturile pentru șervețele nu vor fi utilizate.

Vor putea fi deschise magazinele cu mai puțin de 400 de metri pătrați. Capacitatea maximă pentru magazine va fi de 30%. Va fi necesară menținerea unei distanțe minime de siguranță de doi metri între clienți și va trebui stabilit un program de atenție preferențială pentru persoanele în vârstă. Spațiile comerciale vor fi dezinfectate de două ori pe zi.

Vor fi deschise piețele și târgurile în aer liber cu condiții de distanță între tarabe și delimitarea pieței stradale pentru controlul corect al forțelor de ordine.

Bisericile și lășurile de cult vor putea fi deschise, dar numai până la o treime din capacitate.

Vor fi deschise pentru dezinfectare, activități administrative, pregătirea cadrelor didactice și a personalului auxiliar, centrele educaționale și universitare.

Vor fi deschise hotelurile dar nu și zonele comune ale acestora.

Bibliotecile vor oferi doar serviciul de împrumut, cititul în incinta acestor instituții având capacitate limitată.

Evenimentele culturale, vor fi permise doar în grupuri de mai puțin de 30 de persoane daca localul este închis. În exterior acestea pot fi organizate în grupuri care să nu depășească 200 de persoane, atât timp cât sunt așezate corespunzător și păstrează distanța necesară.

Muzeele își vor deschide ușile pentru a lucra la o treime din capacitatea maximă. Pentru a evita aglomerațiile, acestea vor fi controlate cu camere de luat vederi.

Va fi permis turismul activ, în natură, dar pentru grupuri limitate de persoane.

Sunt permise sporturile neprofesioniste, în aer liber, fără public, numai acolo unde nu există contact direct, cum ar fi atletismul, ciclismul sau tenisul. De asemenea sunt permise activitățile sportive individuale prin programare în centrele sportive care nu implică contactul fizic sau utilizarea vestiarelor.

Sunt permise și sporturile profesioniste. Pot fi deschise centrele de performanță, cu măsuri de igienă și protecție consolidate. În același timp vor începe pregătirile de medie intensitate în ligile profesioniste.

Ce nu vom putea face în etapa cu numarul 1 a ieșirii din criză?

Nu vor fi deschise, în această etapă, centrele comerciale.
De asemenea nu se va putea părăsi provincia în care locuiți.
Scăldatul în piscine va fi permis doar în etapa următoare a ieșirii din criză.

Monica Cercan – Las Palmas de Gran Canare