„Dăruiește o ie” – proiect de suflet în Insulele Canare
Luminița Pătrățeanu și Constantin Pletosu
Dacă ar trebui să inventăm un slogan pentru mișcarea creată de Alina Elena Râmaru, Consul Onorific al României în Insulele Canare, acesta ar suna cam așa : „Îmbracă insula ta în ie!„
Nici pe departe vorbe mari, pentru că, inimoasa noastră româncă a pus în mișcare o echipă cu care a reușit „să îmbrace” arhipelagul în cămașa noastră tradițională, astfel că, ieri, în ziua de 24 iunie – Ziua Universală a Iei – o serie de personalități insulare au primit și purtat cu mîndrie simbolul românesc al vestimentației noastre.
Astfel, la doar un click distanță, grupul de „complici” români s-au mobilizat exemplar, au scos din cuferele lor odoare vestimentare proprii și au dăruit unei personalitați insulare apreciate după un barometru personal, cîte o cămașă românească.
O vorbă veche și consemnată de Dimitrie Cantemir în lucrarea Descriptio Moldaviae, spune despre români că le este „portul precum vorba” sau altfel spus, straiele noastre reprezintă cartea de identitate a românilor, cheia noastră de comunicare, dincolo de limbajul verbal.
Cămașa este emblema cultural identitară a poporului nostru, o regăsim și o raportăm prin croi la Columna lui Traian, o regăsim în picturile și frescele vechi ale ctitorilor de biserici, purtînd astfel o anume demnitate românească. Apoi a fost purtată cu atîta iubire de Regina Elisabeta, de Regina Maria, care au adus-o din ruralitate în atelierele regale, transformînd-o în marcă a etniei noastre și dându-i altfel perspectivă istorică. Mai trebuie spus că, Regina Maria purta ia cu drag la toate întilnirile internaționale. O regăsim la loc de cinste și în colecțiile Brătianu-Cantacuzino. Devine apoi izvor nesecat de identitate în marile mișcări romantice și de renaștere, iar după fenomenul hippie ia este purtă la blugi, la ținute lejere sau elegante.
Cămașa noastră denumită IE după tipul de țesătură care impune o anume broderie ce are o serie de simboluri de comunicare, a reușit, sper, să transmită personalităților alese de noi emoția, respectul și mîndria legate de tradiția noastră milenară, să creeze punți sufletești și de colaborare.
„Le mulțumesc dragilor mei „complici”, care au reușit să îmbrace arhipelagul nostru în culorile câmpului, ale macilor, ale cerului, ale holdelor noastre din România, făcîndu-le cunoscute și în acest colț îndepărtat din Regatul Spaniei„, a subliniat av. Alina Elena Râmaru, Consul Onorific al României în Canare, creatoarea acestui mareț proiect.
Proiectul „Dăruiește o ie” debutează mai întâi în Gran Canaria!
Proiectul „Dăruiește o ie” a debutat în Gran Canaria, cu două zile înainte de „Ziua universală a Iei„, unde o bluză a fost dăruită chiar de Alina Râmaru, în semn de recunoștință pentru buna colaborare, doamnei Carmen Hernandez Jorge, primar orașului Telde unde își are sediul Consulatul Onorific al țării noastre. Doamna primar a fost încântată de gest şi de bluză și a decis să o poarte la toate evenimente organizate în zilele de 23 și 24 iunie cu ocazia sărbătorilor patronale ale orașului Telde.
Tot în Gran Canaria o altă bluză românească a fost dăruită de Alina Râmaru, tot în semn de recunoștință pentru buna colaborare și prietenie, doamnei Teresa Mayans, Subdelegată a Guvernului Insular, în prezența Delegatului Guvernului domnul Anselmo Pestana. Doamna Mayans a fost încântată atît de gest, cît și de frumoasa ie, promițând că o va purta, cu mare mîndrie, ori de cate ori va avea ocazia.
Colaborarea dintre cele două reprezentante ale instituțiilor, română și canare, se bucură de o reciprocitate asumată, dar și de o prietenie frumoasă, „dna Mayans oferindu-și prompt disponibilitatea față de problemele comunității noastre, manifestîndu-și permanent dorința de a ne sprijini„, spune Alina Elena Râmaru.
Acțiunea continuă și în Tenerife!
În Tenerife, complicele proiectului „Dăruiește o ie” a fost jurnalistul Constantin Pletosu, care a dăruit o cămașă populară bărbătească domnului Carlos Zebenzui Chinea, consilier insular la Cabildo de Tenerife, politicianul care a sprijinit mereu comunitatea românească de pe insula, fiind mereu prezent la evenimentele noastre de-a lungul anilor. În ziua de 24 iunie, semn al prețuirii colaborării noastre, consilierul Carlos Zebenzuí Chinea a îmbrăcat acest element de vestimentație atât de prețios pentru români.
Mulțumim, consiliere, pentru implicare!
Proiectul „Dăruiește o ie” s-a extins rapid ajungând pe o altă insulă, Fuerteventura
Bucuroasă că poate face parte din acest proiect de suflet, Cecilia Stan Tomescu, profesoară de limba spaniolă și de limbă, cultură și civilizație românească în Fuerteventura, a dăruit o ie doamnei Paloma Hernández Cerezo, senator pentru Fuerteventura în Senatul Spaniei. Surpriza din partea Ceciliei a fost atât de plăcută, încât senatoarea a purtat ia chiar în plenul Senatului de la Madrid.
Într-o postare pe facebook, Cecilia îi mulțumește demnitarului spaniol pentru „noblețea și devotamentul oferite în munca sa în Insulele Canare, fără excepții și în toate ocaziile„. „Felicitări Alina Râmaru pentru inițiativele tale și rolul fără egal de Consul Onorific al României, care scot la lumină adevăratele valori ale țării noastre„, mai spune Cecilia Stan Tomescu în postarea sa.
Ia românească și în insula La Palma
Proiectul inițiat de Consulatul României în arhipelag și dedicat bluzei românești, a poposit și în insula La Palma, unde complice a fost Alina Daniela Enuc. Alina a dus mesajul consulatului şi o ie, doamnei Milagros Fuentes Gonzalez, adjunct la Diputación del Común, instituție similară cu cea a Avocatului Poporului din România. ” Alina Enuc este extrem de implicată în acțiunile consulatului, este cea cu care am ținut în permanență legătura atunci cînd vulcanul care a erupt acum cateva luni a creat probleme în zonă„, apreciază Alina Râmaru.
„Dăruiește o ie” și în Lanzarote!
Surorile Nicoleta și Olimpia Goarnă împreuna cu Ionuț Cernea, români stabiliți în Lanzarote, s-au alăturat şi ei proiectului, dăruind două cămăși populare, alături de mesajul din partea Consulatului Român în arhipelag. Beneficiarii prețioselor daruri românesti sunt doamna Agueda Cedrés Rodriguez consilieră pe probleme de Cultură la Primăria din Yaiza si José Daniel Medina Déniz consilier la aceeași instituție.
De menționat că Nicoleta Goarnă este o solistă de muzică populară profesionistă, reprezentând România în diferite colțuri ale lumii împreună cu Ansamblul Doina Bistriței unde activa cu ani în urmă. Sora sa, Olimpia Goarnă pictează, bucurându-se de expozițiile sale personale.
Complici ai proiectului și în La Gomera
Complici în insula La Gomera au fost Cerasela și Petrică Gheorghe care au oferit o ie doamnei Rosa Elena Garcia, vicepreședinte în cadrul Cabildo din San Sebastian. De profesie contabil, Cerasela și soțul ei au îmbrațișat cu bucurie proiectului „Dăruiește o ie„, mîndri că poat face cunoscută pe insula unde locuiesc de ani buni una dintre cele mai apreciate piese ale portului popular românesc.
Proiectul „Daruieste o ie” s-a încheiat în seara zilei de 24 iunie unde a început, în Gran Canaria!
Proiectul „Dăruiește o ie” s-a încheiat în după amiaza zilei de 24 iunie, în localitatea Aldea de San Nicolás. Aici, ia tradițională a fost dăruită de Alina Râmaru, Consul Onorific al României, în semn de recunoștință şi prietenie, domnului Tomás Pérez Jimenez, primarul localității Aldea, unde locuiește și muncește o importantă comunitate de români. Înmânarea cămășii românești a avut loc în localitatea Tasarte, cu ocazia sărbătorii locale de Sf.Ioan. La eveniment au mai participat domnul David Godoy, deputat în Parlamentul Insulelor Canare si consilier la Primăria Aldea şi doamna Katia Van Bockel, Consul Onorific al Senegalului.
La ora cînd terminăm de redactat articolul nostru, dedicat regalului românesc din arhipelagul Insulelor Canare, doamna Liskel Alvarez Dominguez, consilier delegat cu afaceri externe din Cabildo de Tenerife avea să primească două ii. Complice de data aceasta a fost prietena Adriana Breban din Tenerife.
„Apreciez foarte mult proiectul initiat de Alina Elena Râmaru, Consulul Onorific al României în arhipelag și mă bucură faptul că am putut participa. Bucuria mea este dublă, ținînd cont că am reușit să ofer doamnei consilier două ii, una din zona Olteniei și alta din ținutul Bihorului. Astfel, pot spune că, doamna Liskel va reprezenta România de două ori„, a precizat bucuroasă Adriana Breban.
Cortina regalului românesc din Insulele Canare semnat de Alina Elena Râmaru, Consul Onorific al României în arhipelag și de „complicii” săi a căzut aseară, iar „speranța noastră că am putut să comunicăm prin cel mai prețios element al portului nostru românesc, prin sistemul complex de semne și culori al cămășii noastre populare și care pentru noi exprimă de la bucurie, tristețe, durere, vârstă, statut social sau sărbători creștine, ne obligă, atît ca nație, cît și ca păstrător al identității noastre culturale, indiferent unde ne-am afla pe Tera„, a conchis Alina Elena Râmaru.