12 iulie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Ziua Copilului e în fiecare zi!

Cecilia Stan Tomescu

”Maratonul talentelor”

1 iunie 2022 a fost doar începutul sărbătorii copiilor pentru profesoarele cursului de Limbă, Cultură și Civilizație Românească din diaspora, organizat de Ministerul Educației din România prin Institutul Limbii Române din București.

Profesoare din Spania, Italia, Portugalia, Belgia și Irlanda și-au unit forțele pentru a marca sfârșitul anului școlar în cel mai popular mod posibil: promovarea tuturor talentelor elevilor: literare, artistice, plastice și scenice.

Lucrările elevilor înscriși la cursul LCCR sunt expuse pe un grup deschis de pe rețeaua de socializare – Facebook, unde pot fi admirate de simpatizanți AICI

În numai câteva zile de la lansare grupul celor care doreau sa ia parte la proiect a depășit 100 de membri. Printre desene, recitaluri de poezii sau instrumentale, picturi, compuneri, scurte piese de teatru și cântecele, se strecoară adevărate capodopere ale talentaților copii, menite să ne confirme că munca de ani de zile depusă în diaspora pentru promovarea țării noastre nu este în zadar.

Maratonul talentelor” de anul acesta se va încheia pe 24 iunie, dar lucrările elevilor vor rămâne expuse pe termen nelimitat, ca mărturie a apartenenței tuturor la limba și cultura românească.

O parte din profesoarele coordonatoare care au dat suflet acestui proiect sunt:

  • din Spania: Teodora Gabriela Soporan, Mihaela Ispas, Eleonora Gașpar, Mariana Chiriac, Delia Burcea, Elena Stoica, Alina Ioana Toderici, Antonela Pohoață, Daniela Ștefan, Mirela Iuliana Bondoc, Anca Diana Istrate, Luminița Soporan, Vanina-Mirela Constantin-Peța, Melania Cosma, Ștefania-Violeta Mărginean, Ionela Dojană, Alina Maria Nicolae, Lucica Loliceru, Mihaela Ignat, Cecilia Stan-Tomescu, Mihaela Neagoe, Paula Manolache, Angelica Neag, Dorina Apostol, Maria Angela Sular, Monica Nedelcu
  • din Italia: Elena Crutescu Petruța, Ioana Marcu, Mihaela Crețan, Adriana Opriș, Alice Chiclos, Cătălina Birdea
  • din Belgia: Petronela Mitrea
  • din Irlanda: Gabriela Juravle