22 februarie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

Ziua Națională a Greciei sau Ziua Marelui NU

Evenimentul a fost sărbătorit în avans de elevii români de la Școala Dacia din Atena

Ziua Oxi, în limba greacă – Επέτειος του «’Οχι»Aniversarea lui «Nu» este o sărbătoare națională a Greciei. Se sărbătorește și în Cipru dar și în toate comunitățile elene din diasporă. Această săbătoare comemorează decizia premierului grec Ioannis Metaxas, aflat la putere între 4 august 1936 și 29 ianuarie 1941, prin care a respins ultimatumul dat de dictatorul italian Benito Mussolini pe 28 octombrie 1940.

Sărbătoarea îi comemorează pe cei care au murit în timpul luptei anti-fasciste. Este ziua în care, în 1940, Mussolini i-a dat un ultimatum premierului grec Ioannis Metaxas prin care cerea permisiunea de a trece cu trupele italiene prin Grecia. În caz de refuz grecii aveau de înfruntat un război. Premierul grec a răspuns printr-un categoric Oxi, NU. La nici două ore de la această decizie, Grecia era atacată de trupele italiene, intrând astfel în cel de-al Doilea Război Mondial. Abia în următorul an, în luna mai, poporul elen a reușit să se elibereze.

Elevii români de la Școala Dacia desenând drapelul Greciei

Pentru a marca evenimentul, atât de important pentru țara adoptivă, elevii români de la Școala Dacia din Atena au avut lecții deschise de istorie unde profesorii au prezentat tinerilor importanța acestei sărbători naționale elene. S-au vizionat înregistrări video, s-a desenat drapelul și s-a intonat Imnul Greciei. Ziua ‘’Marelui NU” este ca şi Ziua Naţională a Greciei, sărbătorită în 25 martie, una dintre cele mai importante sărbători naţionale ale grecilor. Această sărbătoare mai este cunoscută şi sub denumirea de „Ziua demnităţii„.

Constantin Pletosu