S-a încheiat misiunea consulatului itinerant în Insulele Canare
Au fost rezolvate peste 700 de cazuri de acte notariale și pașapoarte
Momente de mare statisfacție la terminarea celor 9 zile de lucru pentru echipa Secției Consulare a Ambasadei României în Regatul Spaniei sosită în Insulele Canare. Dacă primele patru zile de lucru s-au desfașurat în orașul Adeje – Tenerefe și au fost rezervate cetățenilor români rezidenți în Tenerife, El Hiero și La Palma, ultimele patru zile s-au derulat în orașul Telde din Gran Canaria unde s-au putut prezenta românii din insulele Gran Canaria, Lanzarote și Fuerteventura.
Astfel, peste 600 de persoane au avut posibilitatea de a realiza servicii consulare direct în Insulele Canare, fără a se deplasa la Madrid. Echipa Secţiei Consulare a Ambasadei a furnizat 721 de servicii consulare, dintre care au fost preluate dosare pentru 343 de pașapoarte, au fost eliberate 47 de titluri de călătorie și 331 de procuri, adeverințe și documente de stare civilă, caziere judiciare și alte solicitări de obținere de acte din România.
Pe lângă activitatea consulară cu publicul, unul dintre consuli a efectuat două vizite la centrele penitenciare din Tenerife și Gran Canaria pentru a discuta problemele pe care le au românii aflați în detenție în arhipelag.
Pentru ca cetăţenii români din Insulele Canare să beneficieze pe deplin de serviciile consulatului itinerant, organizarea acestuia a fost anunţată cu mai bine de o lună înainte de realizarea sa, anunțul circulând prin reţelele sociale, pe pagina web a Ambasadei, în presa de limbă română din Spania dar și în publicația noastră.
Mai mult, sistemul de programare prin e-mail a însemnat că cetăţenii români, care au solicitat servicii în cadrul consulatului itinerant, au putut face acest lucru fără timpi de aşteptare suplimentari şi beneficiind în avans de informaţiile privind documentele necesare şi proceduri.
„În ultimii ani s-a îmbunătățit foarte mult munca cu plicul. Lucrul cu românii care locuiesc în Canare se face aproape în exclusivitate online. În funcție de necesități, noi le cerem prin e-mail documentele necesare. Așa reușim să facem toate actele notariale la Madrid. Când ajunge cetățeanul la consulatul itinerant îl rugăm doar să controleze, să semneze și-i înmânăm imediat documentul. Procedura nu durează mai mult de 10 minute pentru fiecare caz. Altfel n-am putea rezolva, în cele câteva zile alocate pentru acest serviciu, peste 700 de cazuri atât de diferite” – a declarat pentru noi, Ciprian Bălțoiu, consul în cadrul echipei consulare care s-a aflat, săptămâna trecută, în Insulele Canare.
Istoria consulatului itinerant în Insulele Canare
Pentru a spulbera orice urmă de dubiu dar și pentru a tăia elanul unor impostori care-și arogă niște merite fără a avea nici o contribuție la venirea acestor consulate itinerante, ne-am documentat asupra activităților echipelor consulare care au venit în decursul ultimului deceniu să ajute românii din arhipelag.
Astfel, am aflat că primul consulat itinerant a fost în Insulele Canare încă din anul 2008 pe cand Maria Ligor era Ambasadorul României în Regatul Spaniei. În acel an echipa consulară a fost formată din Adina Tanislav și Petre Constantin. Următorul consulat itinerant a fost în anul 2012 pe timpul Ambasadorului Ion Vîlcu și l-a avut ca și consul pe Ciprian Bălțoiu, iar până în anul 2016, consulatul itinerant a fost prezent în Insulele Canare doar de două ori în patru ani. Abia din anul 2016, odata cu sosirea la Madrid a Ambasadorului Gabriela Dancău, dar și odată cu înființarea Consulatului Onorific al României în Insulele Canare, consulatul itinerant este prezent în fiecare an de două ori, odată primăvara și odată toamna.
Constantin Pletosu