14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

Carantină 14 zile pentru românii care merg din Spania în România după actualizarea listei cu țările care prezintă risc epidemiologic ridicat

Peste 31 de state din întreaga lume figurează pe lista galbenă întocmită de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România.

Printre acestea se află și țări din Europa unde se află comunități importante de români precum Belgia, Bulgaria, Cehia, Elveția, Olanda, Franţa, Spania, Italia, Ungaria dar şi Marea Britanie. Persoanele care sosesc în România din una dintre aceste țări vor intra în carantină la domiciliu pentru 14 zile. Gasiți AICI lista completă a țărilor cu risc epidemiologic major.

Nu vor sta în carantină persoanele care sosesc în România din ţările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat dar care rămân pe teritoriul românesc pentru o perioadă mai mică de 3 zile, adica, 72 de ore şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional.

Persoanele care sosesc în România din ţările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieşi din aceasta după cea de-a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptome specifice.

Pe lângă actualizarea listei cu țările și zonele de risc, hotărârea adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România prevede modificarea valorii ratei de incidență cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile.

Începând de astăzi devine obligatorie purtarea măștii în toate spațiile publice deschise, în vederea reducerii ratei de incidență de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori.

Toți cetățenii care vor intra în România din Insulele Canare vor fi incluși în categoria celor sosiți din Spania, care se află pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat și vor face carantină obligatorie 14 zile.

Constantin Pletosu