12 iulie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

Primul vaccin anti-Covid, eficient 90%, este gata

Compania Pfizer anunță că vaccinul pe care îl dezvoltă alături de firma germană BioNTech, pentru prevenirea COVID-19, este eficient în proporție de 90% și este gata pentru a fi fabricat la scară industrială

Vaccinul dezvoltat de compania americană este încă în faza testărilor clinice, însă Pfizer vrea să ceară chiar în cursul acestei luni, Administrației pentru Alimentație și Medicamente, autorizație pentru producerea vaccinului pe scară industrială care va fi administrabil populației în două doze.

Este o zi mare pentru ştiinţă şi pentru umanitate. Primele rezultate ale fazei a treia de testare a vaccinului nostru demonstrează dovezile iniţiale ale eficienţei vaccinului contra Covid-19 – transmite Albert Bourla, preşedintele Pfizer.

Până în prezent, nu au apărut probleme de siguranță în desfășurarea studiului, au spus companiile. Studiul ține sub observație aproape 44.000 de subiecți în SUA și în alte țări din lume.

Noul vaccin folosește tehnologia RNA, care are ca bază utilizarea materialului genetic prin care obligă corpul să creeze o proteină din virus, astfel încăt sistemul imunitar să recunoască virusul și să-l atace.

Într-o prima fază cei de la Pfizer au spus că unii subiecți aflați în stadiu incipient al vaccinului au raportat efecte secundare, cum ar fi oboseala, durerile de cap și frisoanele, dar în cele din urmă și-au revenit. Nu au existat efecte secundare grave. Pentru că vaccinul a fost testat doar câteva luni, nu se știe cât timp durează imunizarea. Pfizer intenționează să monitorizeze pacienții timp de doi ani, după a doua doză, pentru a crește siguranța vaccinului.

Compania se pregătește să distribuie vaccinul în Michigan și Puurs, în Belgia și estimează că va livra 7,6 milioane de doze în fiecare zi. 50 de milioane de doze de vaccin pot fi produse până la sfârșitul acestui an si alte 1,3 miliarde anul viitor. Comisia Europeana poarta discuții cu Pfizer, dar nu a rezervat încă vaccinul. Sunt deja contracte pentru un miliard de doze de vaccin produs de AstraZeneca, Johnson and Johnson și Sanofi GSK.

În afară de vaccinul creat de cei de la Pfizer până în momentul de față cel puțin 11 vaccinuri sunt în diferite faze de dezvoltare în întreaga lume. Patru dintre ele sunt încă în cercetare în Statele Unite.

De menționat că până în momentul de față virusul Covid 19 a ucis aproape un milion și jumătate de persoane din întreaga lume.

Constantin Pletosu