Un sfert din populația capitalei insulei Tenerife are nevoie de ajutor pentru a supraviețui
Pandemia din acest an a agravat criza socială din capitala insulei Tenerife. Sute de oameni vin în fiecare săptămână la Centrul Social „García Escámez” în căutare de hrană. Serviciile sociale din Santa Cruz de Tenerife deservesc deja peste 45.000 de persoane
Pandemia din acest an a agravat criza socială din Santa Cruz de Tenerife iar perspectivele din ultima perioadă nu sunt deloc încurajatoare. Toți indicatorii arată o realitate brutală, în care cifrele serviciilor sociale arată că mai mult de 45.000 de oameni, aproape un sfert din populația orașului Santa Cruz, au nevoie de ajutorul Primăriei pentru a putea supraviețui. Doar în primele șase luni ale acestui fatidic 2020, peste 2.000 de familii de pe insulă au batut pentru prima dată la poarta serviciilor sociale cerând ajutor.
Masă rotundă pentru ieșirea din criză
Confruntat cu o situație dezastroasă, Consiliul Municipal din Santa Cruz de Tenerife dorește să dea cel mai bun răspuns posibil la cea mai gravă situație socială din ultimii ani. Pentru a lupta cu această criză s-a alcatuit o masă rotundă la care s-au așezat primarul și consilierii grupului guvernamental, membri ai partidelor politice, muncitori și șefi ai diferitelor zone municipale, sindicate, organizații ale oamenilor de afaceri, Cabildo de Tenerife, Guvernul Insulelor Canare și un expert propus de Consiliul Municipal din Santa Cruz de Tenerife. Scopul principal este crearea unui program pentru reactivarea economică a orașului.
Primarul orasului Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, i-a invitat pe toți participanții la acest proiect comun să contribuie cu cât mai multe idei, astfel încât, înainte de sfârșitul anului în curs să existe o propunere de finanțare concretă care sa fie inclusă în bugetul pe anul 2021.
„Un studiu important va fi efectuat de două comisii, una cu caracter social și cealaltă cu caracter economic” – a explicat Bermúdez. El a subliniat că, indiferent de rezultatul studiilor, celor două grupuri de lucru, care s-au format la această întrunire, se vor aplica măsuri specifice pentru a depăși situația actuală de criză. „Daca va fi nevoie ne vom împrumuta pe cât ne permite legea. Dorim o crește a investițiilor publice, care ar trebui să devină motorul nostru economic principal pentru a reactiva orașul” – a mai spus primarul.
Cei mai săraci sunt bătrânii și femeile
Un ecou alarmant vine și din partea ajutorului de urgență. Până în luna septembrie, 38.476 de cazuri fuseseră deja rezolvate, dar cererile de anul acesta s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Ajutorul s-a concentrat în acest prim semestru asupra familiilor sărace. Aproape 30.000 din servicii efectuate pana acum au fost adresate acestei categorii de familii. Al doilea grup, care a solicitat acest ajutor – peste 3.000 de persoane, sunt cetățenii în vârstă, precum și familiile cu mulți copii. Această ultimă categorie a depașit 1000 de cazuri. Balanța sărăciei pare să încline spre partea feminină. Peste 70% dintre persoanele care cer ajutor serviciilor sociale sunt femei.
Crește alarmant numărul șomerilor
„Șomajul este în creștere. Avem aproape 25.000 de șomeri în plus doar în luna septembrie. S-a adăugat numărul mare de persoane care se află în ERTE și cel mai probabil, acestea vor ajunge să facă parte dintr-un ERE, crescând astfel numărul șomerilor” – declara José Miguel González, director general cu probleme de muncă în Guvernul din Insulele Canare.
Autoritățile din Tenerife privesc, totuși, situația de criză cu optimism. În momentul dezbaterilor de la masa rotundă a venit și vestea că există deja un vaccin cu o proporție de vindecare a Covid-ului de peste 90%.
Constantin Pletosu