22 februarie 2024
Politică

Ziua Europei sărbătorită pentru prima dată în România

Klaus Iohannis: „Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene”

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene, precum și liderii PPE, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, s-au reunit astazi, joi, 9 mai, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE.

In cadrul acestei importante întâlniri, liderii europeni au adoptat Declaraţia de la Sibiu, un document care cuprinde 10 puncte, reprezentând o serie de promisiuni față de cetățenii europeni. (Declarația integrală o găsiți la sfârșitul articolului)

Europa a venit în România. Discuţiile de astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul Uniunii Europene. Ne-am dorit şi pot să spun că am reuşit să avem un summit al unităţii, al determinării noastre de a continua proiectul european. Un proiect al stabilităţii, atât spre interior cît şi spre exterior, spre vecinii noştri”, a afirmat preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis. „Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, al statelor membre şi al instituțiilor europene, deopotrivă, de a consolida Uniunea Europeană pe baza unui set clar de principii și valori. Acest mesaj de unitate rezonează într-o coerență perfectă cu motto-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, gândit în jurul principiului coeziunii, ca valoare comună europeană”, a mai precizat el.

„Trebuie să asigurăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai eficiente. Ne dorim o agendă strategică care să reflecte o acțiune ambițioasă. Noua strategie trebuie să se concentreze pe consolidarea creșterii și pe creșterea securității. Ne dorim o comunicare mai bună, mai transperantă, mai intensă cu cetățenii europeni”, a subliniat președintele României.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a ținut să-i mulțumească preşedintelui Iohannis, în limba română: „Aţi organizat un summit excepţional. Puteţi fi mândri de munca depusă, aşa cum Europa e mândră de dumneavoastră. Pur şi simplu m-am îndrăgostit de Sibiu.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a mai spus că, fără să anticipăm rezultatul acestei dezbateri, pentru că va fi influenţat şi de alegerile pentru PE, poate să spună cu siguranţă, că liderii au demonstrat categoric că doresc să îşi sume deplina răspundere nu doar pentru provocări ci şi pentru Uniunea Europeană, în ansamblul ei.

”Iată ce am primit eu de la Helmuth Duckadam, a spus Tusk, arătând o pereche de mănuși de fotbal. „Am primit și un sfat foarte bun si anume, să ne apărăm mai bine interesele Uniunii Europene, a spus el. „Statele membre şi liderii aleşi democratic vor să formeze calea pe care merge UE. Este de dorit să gândim aşa, pentru a asigura funcţionarea eficientă a societăţii noastre” a continuat el.

Preşedintele Consiliului European a anunţat că, imediat pe 28 mai, va convoca o reuniune a celor 28 lideri din UE, pentru a declanşa procesul de numire a conducătorilor instituţiilor europene.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, că România merită o atenţie mai mare şi că acest lucru se va întâmpla în următoarele săptămâni. El a fost întrebat de jurnaliști şi despre statul de drept din România. „Respectarea statului de drept e o chestiune în vigoare și azi, Timmermans se ocupă de asta”, a răspuns oficialul european.

„Românii își doresc acest stat de drept, dar, din pacate, avem și unii politicieni români, care nu-și doresc asta în România, a completat preşedintele Klaus Iohannis.

Declarația de la Sibiu!

„Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun. Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială. Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:

1. Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două, timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.

2. Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.

3. Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.

4. Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.

5. Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.

6. Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.

7. Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.

8. Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.

9. Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă, colaborând cu partenerii noștri internaționali.

10. Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice. Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar„.

Monica Cercan – Sibiu