12 iulie 2024
Cronică

Website venit în sprijinul cetățenilor pentru a comunica pozitivitatea la Covid prin autodiagnosticare

Cu ajutorul noului site cetățenii arhipelagului pot informa SCS-ul cu privire la testul antigen pozitiv efectuat la domiciliu, pentru a-și notifica cazul și pentru a accelera procesul de obținere a incapacității temporare de muncă din cauza COVID-19

Astăzi, vineri, 28 ianuarie, Ministerul Regional al Sănătății lansează un instrument web prin care orice cetățean rezident în Insulele Canare poate notifica oficial rezultatul pozitiv COVID-19, obținut prin intermediul unui test de autodiagnosticare pentru SARS-CoV-2 achiziționat într-o farmacie. Această noua măsură este menită să accelereze procesul de obținere a incapacității temporare de muncă produsă din cauza virusului COVID-19.

Prin lansarea acestei aplicații web, www.miautotestcovid.com, se încearcă reducerea pe cât posibil a apelurilor pe linia telefonica 900 112 061 prin care se făcea până acum comunicarea acestor situații. Utilizarea acestei aplicații implică o declarație pe propria răspundere din partea cetățeanului cu privire la veridicitatea datelor comunicate.

Cum funcționează?

Imediat ce se accesează siteul, www.miautotestcovid.com, cetățeanul trebuie să completeze un simplu formular electronic, care cuprinde următoarele cinci câmpuri:
numărul cardului de sănătate
– codul securizat de verificare a cardului de sănătate (CSV)
– numărul de telefon mobil la care va fi sunat
– dacă are sau nu simptome
– dacă are sau nu nevoie de concediu medical

Odată ce formularul a fost completat și expediat, datele furnizate de utilizator sunt analizate iar cazul va fi trimis la departamentul sanitar corespunzător în funcție de circumstanțele fiecărui pacient pentru a gestiona concediul medical sau o eventuală urmărirea medicală.

În cazul în care pacientul îndeplinește condițiile stabilite pentru concediul medical automatizat, se va face o programare la echipa centralizată de medici care se ocupă de procesarea IT COVID pentru cazurile minore. În cazul în care toate aceste cerințe nu sunt îndeplinite, pacientul va primi o programare pentru secția de urmărire COVID pentru a fi asistat de personalul responsabil cu aceste proceduri.

În cazul în care oricare dintre datele furnizate de pacient este incorectă sau nu este inclusă în bazele de date ale Serviciului de Sănătate din Insulele Canare, utilizatorul va primi un SMS prin care i se va solicita să apeleze linia gratuită 900 112 061 pentru lămuriri suplimentare.

Constantin Pletosu