14 iunie 2024
CronicăCulturăRomâni în lume

Dansuri populare românești online

Institutul Limbii Române și Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice și Arte Populare au reușit organizarea online a celei de-a IV-a ediții de dansuri populare românești

Cecilia Stan Tomescu

În dimineața zilei de sâmbătă, 29 ianuarie 2022, pentru unii însorită, pentru alții înzăpezită, peste 30 de colaboratoare ale Institutului Limbii Române și-au coordonat elevii pentru a se conecta la o sesiune de DANSURI ROMÂNEȘTI ONLINE.

Aceste cursuri de dansuri au ajuns anul acesta la cea de-a IV-a ediție, toate organizate prin colaborarea dintre Institutul Limbii Române, reprezentat de doamna director Daiana Cuibuș și CIOFF România (Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice și Arte Populare), al cărui președinte este domnul Adrian Frențescu. Cele două instituții au găsit ca numitor comun pasiunea pentru patrimoniul cultural imaterial. În edițiile anterioare participanții au călătorit virtual la Timișoara, în zona Sibiului și la Tulcea, iar de această dată, în Bucovina, la Vatra Dornei!

Evenimentul din această ediție a fost găzduit de profesorii coordonatori Dorin Pardău și Vasile Moroșan de la Ansamblul Balada Dornelor și Clubul Copiilor Vatra Dornei și Cecilia Stan Tomescu, profesor LCCR din Insulele Canare. La acest proiect au colaborat peste 30 de profesori de limbă, cultură și civilizație românească, alături de elevii lor, din diaspora. Printre aceștia s-au numărat Ștefania Violeta Mărginean, Rosana Calotă, Laura-Doina Hrițcu, Alina Maria Nicolae, Mihaela Ispas, Daniela Nicolae, Sânziana Voicu, Anca Diana Istrate, Elena Stoica, Mihaela Marin, Mihaela Gutierrez, Mihaela Neagoe, Daniela Preda, Ligia Giurgiu, Sandra Mariana Schuller, Maria Angela Șular Feier, Ionela Dojană, Delia Burcea, Maria Cerceja și Alina Ioana Toderici, profesori LCCR din Spania, Elena Vlăsceanu, Alice Elena Chilcos, Lucia Ileana Pop, Maria Grecu, Cătălina Eugenia Bîrdea, Elena Silvia Păun, Simona Vasile, Adriana Ioana Opriș și Emilia Grama, profesori LCCR din Italia, Oana-Daciana Topală, profesor LCCR din Belgia dar și Gabriela Georgeta Juravle, profesor LCCR din Irlanda.

S-au bucurat de dans deopotrivă, părinți și copii, dar și două profesoare din România, Sălăjean Cristina de la Școala Gimnazială Hoghiz, Brașov și Ioana Caina de la Şcoala Gimnazială Deseşti, Maramureş.

Profesorul Vasile Moroșan de la Ansamblul Balada Dornelor, cu o bogată traiectorie profesională, le-a prezentat copiilor și zona etnofolclorică de unde provine, iar o parte din orchestra ansamblului, alcătuită din 25 de copii instrumentiști, a acompaniat pașii tuturor celor care s-au încins la joc.

Copiii de la Clubul Copiilor de la Vatra Dornei au încântat audiența nu numai prin dansurile minunate, dar si vizual, purtând costume tradiționale, care au aprins sufletele celor prezenți online. Profesorul coordonator, Dorin Pardău, a predat timp de aproximativ o oră, 3 dansuri populare din zona Bucovinei: Hora, Bătrâneasca și Rața.

Înregistrarea integrală a evenimentului poate fi urmărită AICI

Anul trecut, prin colaborarea ILR – CIOFF, s-a reușit organizarea a trei ediții de DANSURI ROMÂNEȘTI ONLINE. Prima ediție, „Dansuri Românești ONLINE cu ocazia Zilei Naționale a României”, în direct, cu îndrăgita coregrafă de dansuri populare Maria Dudău-Popciov și Ansamblul Timișul, care ne-a ridicat în picioare cu mic, cu mare, eveniment pe care-l puteți viziona AICI, după care „Dansuri Românești ONLINE – Ediția a II-a„, cu ocazia “Micii Uniri” de la 24 Ianuarie 1859,  în direct, cu Prof. coregraf Vasile Stoia și Ansamblul Folcloric Mărginimea, alături de care am dansat Hora Unirii și nu numai, eveniment pe care-l puteți vedea AICI și „Dansuri Românești ONLINE – Ediția a III-a, cu ocazia Serbării de sfârșit de an școlar 2020/2021„, în direct, cu Prof. coregraf Ștefan Coman și Ansamblul Folcloric Baladele Deltei, alături de care s-a încins dansul, din toată Europa, până la Tulcea eveniment pe care-l puteți viziona AICI.