14 iunie 2024
CronicăLegislațieRomâni în Canare

Din luna iulie „cutie neagră” și pentru autovehicule

Montarea noului dispozitiv face parte din programul european „Vision Zero” și are ca obiectiv reducerea totală a numărului de decese cauzate de accidente în Uniunea Europeană

Noul dispozitiv va fi obligatoriu pentru toate mașinile noi începând cu luna iulie a acestui an. „Cutia neagră” (EDR) va fi plasată sub scaunul șoferului și va înregistra și șterge constant informații. Funcția sa este de a monitoriza și de a înregistra toate datele de călătorie dar nu va face fotografii sau înregistrări sonore și nu va stoca date cu caracter personal, cum ar fi numele, vârsta sau sexul șoferului.

În cazul unui accident, dispozitivul va fi activat și va stoca datele de la 30 de secunde înainte până la cinci secunde după accident. Activarea se va face în momentul declanșării airbagului, înregistrând viteza, direcția autovehiculului, poziția finală a accelerației, decelerația, centurile de siguranță, unghiul de virare etc. Informațiile colectate nu vor fi utilizate pentru a determina vinovăția în cazul unui accident, dar vor fi folosite pentru a analiza cauzele și pentru a oferi noi stimulente pentru îmbunătățirea conducerii.

Acest nou dispozitiv funcționează într-un mod similar cu cel al avioanelor și urmează să fie plasat sub scaunul șoferului, fixat cu șuruburi pe șasiu.

Costin Filipescu