14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

S-au schimbat condițiile de călătorie între Spania și România

Cine face carantină și cine nu!

Hotărârea cu numărul 6 din 31.01.2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, începând cu data de 1 februarie 2022, ora 00.00, a produs unele modificari in ceea ce priveste tranzitul de persoane între Spania și România. Pentru a simplifica lucrurile și a fi cât mai clari, publicam mai jos un tabel explicit cu ceea ce vi se poate întâmpla la sosirea în țara noastră în noile condiții sanitare.

Condiții de călătorie spre Spania!

Pasagerii care se îmbarcă în România cu destinația Spania trebuie să prezinte certificatul digital european care atestă după caz: vaccinarea cu schema completă, de la care au trecut minim 14 zile SAU recuperarea post-Covid, de la care au trecut minim 11 zile, dar nu mai mult de 180 de zile SAU rezultatul negativ la un test PCR realizat în ultimele 72 de ore anterioare călătoriei SAU rezultatul negativ la un test ANTIGEN realizat în ultimele 48 de ore anterioare călătoriei si formularul electronic completat în aplicația Spain Travel Health sau pe pagina de internet www.spth.gob.es.

Minorii sub 12 ani sunt exceptați de la prezentarea certificatului digital european, însă se menține obligativitatea completării formularului electronic de către un adult.

Începând cu data de 1 februarie 2022, autoritățile spaniole vor accepta ca valabile certificatele de vaccinare emise începând cu cea de-a 14-a zi posterioară zilei în care s-a administrat ultima doză de vaccinare din schema completă, dacă nu au trecut mai mult de 270 de zile de la data administrării ultimei doze de vaccinare. De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2022, certificatul de vaccinare va trebui să menționeze și administrarea unei doze booster.

Având în vedere situația epidemiologică din România, pasagerii care sosesc pe aeroporturile spaniole provenind din România pot fi supuși unui control de temperatură (fără contact sau prin camere termografice) și inclusiv unor teste de diagnosticare COVID-19 chiar dacă la îmbarcarea în România au prezentat documentele solicitate de partea spaniolă. Mai multe informații pot fi obținute accesând următorul link: https://www.spth.gob.es/info-pcr

Se reamintește faptul că acceptarea condițiilor comerciale la achiziționarea biletelor de avion obligă pasagerii la respectarea condițiilor de îmbarcare impuse și comunicate de companiile aeriene înaintea zborului. Având în vedere că acestea pot varia de la o companie la alta, recomandăm ca anterior călătoriei să consultați condițiile de îmbarcare prezentate de compania aeriană și cu aeroportul de origine a călătoriei.

Constantin Pletosu