14 iunie 2024
CronicăRomâni în Canare

Vin ploile! Guvernul Insulelor Canare declară stare de alertă

Direcția pentru Securitate și Urgențe îndemnă populația la prudență

Guvernul Insulelor Canare, prin Direcția Generală de Securitate și Urgențe, declară pentru mâine marți, 6 octombrie, începând cu ora 03.00, stare de alertă pentru ploi în tot arhipelagul. Decizia a fost luată ținând cont de informațiile furnizate de Agenția Meteorologică de Stat în aplicarea planului de protecție civilă pentru fenomenul meteorologic advers PEFMA.

Pentru mâine, marți, meteorologii așteaptă o înnorare puternică a zonei și precipitații sub formă de averse care vor traversa arhipelagul de la sud la nord. Pe alocuri aversele pot fi puternice, însoțite de rafale de vânt, provocând chiar furtuni. Acest fenomen se datorează unui sistem de presiuni scăzute de origine subtropicală care va afecta puternic arhipelagul.

Autoritățile au semnalat riscul care ar putea exista atunci când se desfășoară anumite activități în aer liber la altitudini majore în Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma și El Hierro, deoarece căderile de apă pot ajunge până la 15 litri pe metru pătrat într-o oră. Ploile anunțate nu vor avea intensitate mare pe toata aria arhipelagului și vor fi mai slabe în insulele Fuerteventura și Lanzarote.

Direcția Generală de Securitate și Urgențe a Guvernului Insulelor Canare recomandă populației evitarea deplasărilor în afara locuințelor și amintește cetățenilor de a nu parca în zone cu râpe deoarece riscul de inundații va fi crescut.

Constantin Pletosu