16 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în lume

Uniunea Europeană își închide porțile

Decizia a fost luată astăzi în unanimitate de șefii de stat și de guvern

Statele membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate să interzică timp de 30 de zile intrarea în UE a persoanelor care nu sunt cetăţeni ai blocului comunitar – transmite agenția de presă AFP.

Toate ţările membre ale UE sunt de acord să impună o interdicţie de intrare, cu câteva excepţii minore – a declarat cancelarul german – Angela Merkel, într-o conferinţă de presă, după un summit prin videoconferinţă cu ceilalţi lideri din Uniune.

La rândul său, Administrația Prezidențială a României, dă un comunicat de presă prin care declară că – președintele Klaus Iohannis a susținut decizia de aplicare a unor restricții temporare călătoriilor neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană.

Noile măsuri europene vor avea o valabilitate de doar 30 de zile. Propunerea a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a declarat presei:
Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului. Prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noștri din G7, propun șefilor de stat și de guvern, o restricție asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană.

Tot președintele Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, a precizat că vor exista unele excepții de la restricții în care vor fi incluși membrii de familie ai resortisanților europeni, personalul esențial, cum ar fi medicii și asistentele medicale, precum și persoanele care transportă mărfuri către Uniunea Europeană.

De menționat că cetățenii Regatului Unit nu vor fi afectați de această măsură.

Constantin Pletosu