14 iunie 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Unde vor vota românii din Insulele Canare?

Românii care locuiesc în Arhipelag vor avea tot patru secții de votare, două în Gran Canaria și două în Tenerife

Dacă la declanșarea organizării alegerilor pentru Parlamentul României se discuta aprins că în Insulele Canare, unde sunt stabiliți peste zece mii de români, vor rămâne doar două secții de votare, iată că știrea nu s-a confirmat iar românii pot vota, ca și la Alegerile Prezidențiale, tot în patru secții de votare amenajate pe două dintre insulele Arhipelagului.

În Gran Canaria românii care locuiesc în nordul insulei pot merge să-și exercite dreptul de vot în orașul Las Palmas unde s-a organizat o secție de votare la „Gimnasio Municipal de Escaleritas„, Calle Carlos Mauricio Blandy, nr 51.
Găsiți locația AICI

Gimnasio Municipal de Escaleritas, Calle Carlos Mauricio Blandy, nr 51 din Las Palmas

Tot în Gran Canaria, dar pentru cetățenii români care locuiesc în sudul insulei, s-a amenajat o secție de votare în orașul Maspalomas la „Centro de Negocios Sonnenland„, Avenida de la Unión Europea.

Centro de Negocios Sonnenland, Avenida de la Unión Europea – Maspalomas

În Tenerife sud, românii pot merge la urne la secția de votare care a rămas în locația unde a fost și anul trecut, în orașul Adeje, la „Centro de Atención a la Diversidad Funcional Los Olivos (Auditorio)„, Calle Barranco del Inglés s/n (Calle Atbitocazbe) – Adeje
Găsiți locația AICI

Centro de Atención a la Diversidad Funcional Los Olivos (Auditorio)„, Calle Barranco del Inglés s/n (Calle Atbitocazbe) – Adeje

În schimb, noutate absolută pentru românii care locuiesc în partea de nord a insulei Tenerife. Autoritățile spaniole au fost generoase cu comunitatea românilor de pe insulă și au alocat pentru secția de votare de la aceste alegeri chiar clădirea principală de la Cabildo Insular de Tenerife, în frumoasa Sală de Consiliu, situată în Plaza de España din Santa Cruz. Cei care vor dori să-și exercite dreptul de vot în nordul insulei Tenerife vor avea ocazia să viziteze și sala unde se iau cele mai importante decizii pentru locuitorii acestui teritoriu. Intrarea în secția de votare este pe la intrarea principală a clădirii.
Găsiți locația AICI

Cabildo Insular de TenerifeSala de Consiliu, Plaza de España din Santa Cruz de Tenerife
Alegerile se vor desfășura pe durata a două zile, 5 și 6 decembrie 2020

Acest scrutin se va desfășuara în zilele de 5 și 6 decembrie 2020, între 7:00 si 21:00, ora locală, cu posibilitatea prelungirii votării până la ora locală 23:59, dacă în secțiile de vot mai sunt alegători sau persoane care stau la rând în afara sediului secției de votare așteptând intrarea în localul secției.

Pentru a vota în Insulele Canare, cetățenii români pot utiliza unul dintre următoarele documente pentru a dovedi dreptul de ședere în această comunitate autonomă:
1. Certificat de înregistrare ca cetăţean comunitar
2. Adeverinţă de înregistrare în Registrul Municipal
3. Permis de conducere spaniol
4. Card de sănătate
5. Carnet de elev sau student
6. Documente care conţin NIE – numărul de identificare al străinului, respectiv:
a) carte de muncă
b) certificat de persoană în căutarea unui loc de muncă
c)certificat de înscriere la asigurările sociale

Pe lângă documentele enumerate mai sus, veți avea nevoie de un act de identitate emis de autoritățile române, precum:
a) cartea de identitate
b) cartea electronică de identitate
c) cartea de identitate provizorie
d) buletinul de identitate
e) pașaportul diplomatic
f) pașaportul diplomatic electronic
g) pașaportul de serviciu
h) pașaportul de serviciu electronic
i) pașaportul simplu
j) pașaportul simplu electronic
k) pașaportul simplu temporar

Românii pot vota și cu un document de identitate expirat

Potrivit art.1 din Decizia nr 35/2020 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține un act de identitate românesc al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Constantin Pletosu