19 mai 2024
CronicăPoliticăRomâni în Canare

Care sunt parlamentarii care vor reprezenta diaspora în următorii patru ani?

Centralizarea și numărarea voturilor de la Alegerile Parlamentare, începe să dea contur componenței noului Parlament al României. Pentru diasporă au fost stabilite două posturi de senator și patru de deputat. Acestea vor fi ocupate de PNL, USR-PLUS și surpriza acestor alegeri, de AUR.
Viorel Badea – PNL și Radu Mihail – USR

La Senatul României unul dintre cele două fotolii de senator rezervate diasporei revine liberalului Viorel Badea care își va începe cel de-al patrulea mandat în această funcție. El este unul dintre cei mai vechi senatori pentru diasporă având în palmares și o serie de proiecte și inițiative legislative duse la bun sfârșit în ceea ce-i privește pe românii stabiliți peste hotare.

Al doilea fotoliu la Senat va fi ocupat de Radu Mihail. El este si în momentul de față parlamentar de diasporă. În legislatura abia încheiată acesta a inițiat mai multe proiecte legislative și campanii în beneficiul românilor din străinătate – punctează Europa Liberă.

Cine sunt cei care vor ocupa fotoliile de deputați în cea de-a doua cameră a Parlamentului României?
Boris VolosatîiAUR, Simina TulbureUSR, Valentin FăgărășianPNL și Iulian Ştefan LorinczUSR

La Camera Deputaților lucrurile stau puțin diferit. Cei de la USR-PLUS vor ocupa două mandate de deputat. Acestea revin lui Iulian Ştefan Lorincz, titular de listă la Camera Deputaților, și Siminei Tulbure, o româncă stabilită în Marea Britanie. Celelalte două fotolii de deputat revin lui Valentin Făgărășian de la PNL și lui Boris Volosatîi, de la AUR.

Iulian Ştefan Lorincz a absolvit Universidad Politécnica de Valencia, are propriul birou de arhitectură, unde realizează proiecte urbanistice, industriale, reabilitare și design, și este unul dintre fondatorii filialei USR Diaspora.

Simina Tulbure locuiește în prezent la Luxemburg. A locuit mai mulți ani și în Marea Britanie. Acolo a absolvit facultatea și un master la University of Essex. Are o experiență în Parlamentul European și la Banca Europeană de Investiții, acesta fiind și ultimul ei loc de muncă.

Partidul National Liberal va avea un singur post de deputat pentru Diasporă. Acesta va fi atribuit lui Valentin Făgărășian, un om de afaceri român din Italia și Ambasador RePatriot.

Cel de-al patrulea fotoliu de deputat pentru Diaspora ar trebui să revină lui Boris Volosatîi, de la AUR. Vlosatîi este directorul liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, militant al unirii României cu Republica Moldova.

Constantin Pletosu