19 mai 2024
ConsulatPoliticăRomâni în lume

Un consul general dă în judecată Guvernul României

Un caz fără precedent în diplomația română.
Consulul general de la Milano dă în judecată Guvernul României pentru faptul că a fost revocat de pe post înainte de încheierea mandatului.

Adrian Georgescu este consul general la Milano din 2016. Conform hotărârii de guvern cu numarul 565, publicată în Monitorul Oficial cu numarul 666 din 9 august, Domnul Adrian Georgescu se recheamă din calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Milano, din Republica Italiană, în locul lui fiind numit Mugur Tiberiu Dinu. Hotărârea este semnată de Vasilica-Viorica Dăncilă, prim-ministru al României și de secretarul de stat în Ministerul de Externe, Dănuț Sebastian Neculăescu.

Consulul Georgescu crează un precedent în România!

Consulul general Adrian Georgescu a rămas foarte nemulțumit de HG-ul guvernului de la București drept pentru care l-a acționat în judecată, creând un precedent nemaiîntâlnit în țara noastră. Astfel, la Curtea de Apel din București a fost înregistrat în 2 septembrie 2019, dosarul nr. 4921/2/2019, la Secţia a IX-a contencios administrativ şi fiscal, în care reclamantul este Adrian Georgescu, iar pârâtul, Guvernul României, reprezentat de Viorica Dancila. Dosarul are ca obiect „Suspendare executare act administrativ, in urma HG 565/08/08/2019”.

Și Guvernul României vine cu argumente.

Conform notei prin care se dorește consolidarea aceastei hotărâri, pentru schimbarea actualului consul general de la Milano, Adrian Georgescu cu Mugurel Tiberiu Dinu, executivul aduce următoarea justificare:

Tiberiu Mugur Dinu, fost consul general la Milano si Torino

Pentru desfășurarea în condiții normale a activității Consulatului General al României la Milano, precum și pentru reprezentarea corespunzătoare a intereselor românești în cadrul circumscripției consulare, Ministerul Afacerilor Externe propune:
1. Să se aprobe numirea domnului Tiberiu Mugurel Dinu în funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Milano, Republica Italiană.
2. Ministrul afacerilor externe să semneze patenta consulară prin care se notifică autorităților țării de reședință această numire.

Constantin Pletosu – Milano