12 iulie 2024
Români în CanareRomâni în lume

S-a încheiat Forumul Românilor de Pretutindeni

Evenimentul a avut loc la București, între 4 și 8 septembrie și a reunit peste 130 de români, membri de asociații, sindicate, federații și jurnaliști de pe toate continentele.

În cadrul reuniunilor și dezbaterilor organizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, participanții la eveniment au interacționat cu reprezentanți ai Guvernului României, abordând tematici de interes major pentru conaționalii care trăiesc, studiază sau lucrează în afara țării.

Au răspuns prezent numeroase instituții de stat

Au răspuns afirmativ invitației ministrului organizator, Natalia Elena Intotero, participând la discuții și dând răspunsuri la întrebările românilor sosiți din toată lumea, oficiali din Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Institutul Limbii Române, Ministerul Agriculturii, Ministerul Turismului, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Fondurilor Europene.

Reprezentanți ai Guvernului României răspunzând întrebărilor invitaților la Forum

Subiectele principale abordate au fost educația în limba română pentru noile generații de români din afara granițelor, dezvoltarea învățământului în limba maternă, finanțările nerambursabile pentru dezvoltarea de afaceri în România de către cetățeni români din străinătate care doresc sa se întoarcă și alte proiecte derulate de Guvernul României.

Delegațiile românilor de pretutindeni prezente la București

Tot în acest context s-a discutat despre prevenirea abuzurilor asupra persoanelor vulnerabile în fenomenul migrației, serviciile consulare, votul în străinătate, fonduri europene pentru românii de pretutindeni și în finalul evenimentului, fenomenul fake-news și combaterea știrilor false, precum și prezentarea finanțărilor nerambursabile acordate de MRP.

Discuțiile au fost interactive și pe alocuri aprinse, participanții având ocazia să prezinte situațiile cu adevărat dificile cu care se confruntă comunitățile românești din țările unde trăiesc. S-au adresat întrebări și s-au propus soluții. Așa a ieșit în evidență dorința românilor de peste hotare de a avea mai multe resurse prin care să pună la dispoziția copiilor lor cursuri de limba română și în limba română, atât în cadrul unor școli românești, cât și în cadrul instituțiilor de învățământ de pe teritoriul țărilor gazdă.

Primul ministru al României, Viorica Dăncilă, prezent la deschiderea lucrărilor Forumului

În discuțiile privind fenomenul traficului de persoane și al abuzurilor prin munca la negru, s-a scos în evidență necesitatea înființării unor centre de sprijin al românilor din străinătate, în special din țările unde sunt comunități romanesti foarte mari – Italia, Spania, Marea Britanie, de la care, cei care au nevoi speciale, să primească consultanță și sprijin.

Delegația Asociației „RumaCan” prezentă la București

S-a adus în discuție și situația cetățenilor români cu domiciliul în străinătate care nu mai dețin cărți de identitate românești și nu posedă un document de recunoaștere cu fotografie eliberat de autoritățile țării gazdă. Aceștia, în special cei din Insulele Canare, dacă pierd pașaportul, se găsesc în situația de a nu se putea legitima în momentul când doresc să călătorească spre continent. Soluția propusă a fost aceea de a crea o carte de identitate a românilor cu domiciliul în străinătate.

La Forumul Românilor de Pretutindeni de la Bucuresti, au participat peste 130 de români din: Republica Moldova, Ucraina, Albania, Spania, Italia, Franta, SUA, Canada, Marea Britanie, Danemarca, Cipru, Grecia, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Irlanda, Suedia, Austria, Australia, Turcia, Suedia, Malaysia si Gabon, care au legat prietenii și au pus deja bazele unor proiecte comune pentru a promova cât mai mult comunitățile românilor din afara României care, conform unor statistici neoficiale, numără peste 9 milioane de membri.

Constantin Pletosu – București