„Truco o trato?” ”Îmi dai o bomboană sau îți fac o glumă proastă?”
În Spania, „Truco o Trato” este traducerea din engleză a lui „Trick or Treat„, adică, pe limba noastră, de Halloween – ”Îmi dai o bomboană sau îți fac o glumă proastă?”
de Cecilia Stan Tomescu
Fie că locuiești în Spania sau în România, ai auzit cu siguranță de Halloween, care se sărbătorește cam peste tot în lumea liberă. Este mai mult o sărbătoare a copiilor, în care se costumează și umblă după dulciuri. Mulți nici nu ne mai gândim la originile ei. În cultura noastră, această zi nu e nici macabră, nici amuzantă, ci, mai degrabă o zi de reflexie, dedicată celor dragi, plecați dintre noi.
Mie, sărbătoarea asta cu iz occidental îmi amintește de copilărie, de vacanțele petrecute la bunici, printre dealuri, când decoram capete comice din dovleci, cu ochi și dinți deformați și le băgam câte o lumânare înăuntru, care proiecta umbre pline de interpretări. Uneori făceam și câte un foc de tabără, unde prăjeam slănină la proțap și ne distram cu povești care rămâneau între noi. Nu era neaparat pe 1 noiembrie, ci era o ”sărbătoare” oarecare, fără un motiv anume.
Halloween în Spania
În Spania, „Truco o Trato” este traducerea din engleză a lui „Trick or Treat„, adică, pe limba noastră: ”Îmi dai o bomboană sau îți fac o glumă proastă?” .
Halloween în Spania a fost în mare parte influențat și adus de cultura americană și de filmele și emisiunile de la televizor. Cert este că nimănui nu-i prinde rău un motiv de distracție în plus. Totuși, majoritatea spaniolilor continuă să se concentreze pe tradițiile locale și pe sărbătorile tradiționale, cum ar fi Ziua Tuturor Sfinților El Día de Todos los Santos și Ziua Morților El Día de los Difuntos.
Cum se sărbătorește Ziua Tuturor Sfinților și Ziua Morților în Insulele Canare?
În Insulele Canare evenimentul are loc în jurul datei de 1 noiembrie, când se sărbătorește cu castane prăjite în loc de dovleci și se numește „Los Finaos„.
Care sunt tradițiile?
- Pregătirea mesei. Familia și prietenii se adună pentru a pregăti o masă specială, care include mâncăruri tradiționale, cum ar fi gofio (mămăliga lor), carne de porc, cartofi, brânză și alte preparate locale. Această masă este cunoscută sub numele de „almuerzo (”prânz”) de finaos” și se pregătește pentru a onora memoria celor dragi care au decedat.
- Adunarea la cimitir. În dimineața zilei de 1 noiembrie, oamenii se adună la cimitire pentru a-și vizita și comemora rudele și prietenii decedați. E o ocazie de a aduce flori și lumânări la morminte și de a petrece timp lângă acestea.
- Muzică și dans. În unele comunități, „Los Finaos” include muzică și dans tradițional. Oamenii se adună în piețe sau în case pentru a cânta cântece tradiționale și a dansa în timp ce își aduc aminte de cei decedați.
- Poezie și povești. Se recită poezii și povești care amintesc de persoanele care au trecut în lumea de dincolo.
Până la urmă, obiceiurile românilor și ale spaniolilor nu sunt atât de diferite. Oare cum se sărbătorește în zona în care locuiești tu?